Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niet slim dat 1 op de 3 Nederlanders gordijnen dicht doet als ze op vakantie gaan

Laat je de gordijnen open of dicht als je op vakantie gaat? Veel mensen twijfelen wat het meest effectief is om inbraak te voorkomen. Uit onderzoek van Luxaflex blijkt dat 30 procent van de Nederlanders hun raamdecoratie dicht doet als ze voor langere tijd op vakantie gaan. Maar dat kun je beter niet doen.

Luxaflex, producent van raamdecoratie, deed onderzoek naar het gedrag en de meningen van Nederlanders rondom raamdecoratie, met focus op veiligheid en inbraakpreventie. Hieruit blijkt dat Nederlanders nogal verdeeld zijn over wat ze moeten doen als ze op vakantie gaan. 45% zegt namelijk dat ze hun raamdecoratie altijd openlaten als ze voor langere tijd op vakantie gaan, terwijl 30% zegt deze juist dicht te doen.



Dichte gordijnen signaal voor inbrekers
In feite betekent deze uitkomst dat een derde van de Nederlanders onbewust een signaal geeft aan inbrekers dat er niemand thuis is. Het wordt door de politie namelijk aangeraden om je gordijnen niet permanent dicht te laten als je op vakantie bent. Want hoewel potentiële inbrekers jouw waardevolle spullen zo niet kunnen zien, werkt dit juist averechts. Als je gordijnen voor langere tijd overdag gesloten zijn, is het duidelijk dat er niemand thuis is, zegt de politie. Daarnaast kunnen inbrekers ongestoord hun werk doen als de gordijnen dicht zijn, omdat mensen van buitenaf geen zicht hebben op wat er binnen gebeurt. Hou je gordijnen daarom beter open als je voor langere tijd weggaat.

'Zorg voor bewoonde indruk'
Silvia Jagtenberg, Projectcoördinator Communicatie bij Luxaflex: "Als je op vakantie bent is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis een bewoonde indruk wekt om inbraak te voorkomen. Hoewel het beter is om de gordijnen open te houden dan dicht te doen voor je weggaat, is het ook vreemd als in een huis elke avond de gordijnen open zijn. Voor wie zich hier zorgen over maakt zijn er tegenwoordig veel opties voor slimme raamdecoratie. Met een smarthome-systeem zoals PowerView® automation laat je op afstand via een app je gordijnen open- en dichtgaan. Zo wek je de indruk dat er activiteit is in huis, waardoor buiten niemand doorheeft dat je weg bent."

Raamdecoratie geeft veilig gevoel
Het feit dat veel Nederlanders toch de neiging hebben om hun gordijnen dicht te doen tijdens een vakantie kan te maken hebben met een gevoel van veiligheid. Uit het onderzoek van Luxaflex blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (51%) een veilig gevoel krijgt bij gesloten raamdecoratie, en bijna driekwart (73%) zegt hun gordijnen 's avonds dan ook altijd dicht te doen. Een op de vier Nederlanders zegt zich zelfs onveilig te voelen in huis als de raamdecoratie 's avonds nog geopend is. Daarnaast zegt 45% dat automatisch bedienbare raamdecoratie een geruster gevoel zou geven op vakantie.

Top 5 maatregelen tegen inbraak
Naast de gordijnen openlaten nemen Nederlanders een hoop andere maatregelen om inbraak te voorkomen. Luxaflex onderzocht wat de meest populaire opties onder Nederlanders zijn en heeft op basis daarvan een top 5 samengesteld. Het percentage geeft aan hoeveel procent van de Nederlanders deze maatregel neemt:

1. Spullen expres uit het zicht leggen (77%)
2. Verlichting met timer of bewegingssensor (39%)
3. Extra sloten geïnstalleerd (34%)
4. Bewakingscamera (22%)
5. Slimme deurbel (21%)

Meer informatie:
Luxaflex
www.luxaflex.nl

Publicatiedatum: