Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakbeurzen Techtextil en Texprocess met 1700 exposanten in volle gang

Gisteren (23 april) zijn de vakbeurzen Techtextil en Texprocess van start gegaan. Tot en met 26 april tonen 1700 exposanten uit 53 verschillende landen zich in Frankfurt am Main. Tijdens het openingsevenement richtten de internationale vakbeurzen zich op het relevante onderwerp van kunstmatige intelligentie. AI biedt nieuwe mogelijkheden langs de gehele waardeketen - van productie en verwerking tot recycling. In het panelgesprek legden experts uit hoe AI de textielindustrie energie geeft.

"Frankfurt is opnieuw het centrum voor textiel- en technologische innovaties, die vaak voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd tijdens Techtextil en Texprocess. Dit zijn belangrijke indicatoren en drijvende krachten voor de toekomst van vele andere bedrijfstakken. Op zijn 20e verjaardag is Techtextil groter dan ooit tevoren en samen met Texprocess in uitstekende vorm", aldus Detlef Braun, lid van de Raad van Bestuur van Messe Frankfurt GmbH, in zijn toespraak.



Kunstmatige intelligentie in de textielindustrie
Het identificeren van nieuwe benaderingen, het benutten van potentieel en het verbeteren van bestaande processen - AI vertegenwoordigt een grote kans op vooruitgang in de textielindustrie. Degenen die zich vandaag bezighouden met de nieuwe ontwikkelingen zijn goed gepositioneerd voor de toekomst. De voordelen van AI-oplossingen zijn duidelijk: grotere efficiëntie, concurrentievermogen, transparantie en duurzaamheid. Het optimaal benutten van AI vereist echter expertise, investeringen en geschikte technologieën. Het panelgesprek keek naar hoe AI het beste kan worden ingezet in de textielindustrie vanuit verschillende perspectieven.

Nieuwe mogelijkheden met AI
Kunstmatige intelligentie biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatie. Enerzijds komen er ontwikkelingen op waarbij AI wordt gebruikt om traditionele textielproductie- en verwerkingsactiviteiten te verbeteren en efficiënter te maken, bijvoorbeeld intelligente foutdetectie tijdens productie of geoptimaliseerde materiaalberekeningen maken productie en verwerking sneller, beter en duurzamer. Anderzijds kan AI worden gebruikt om volledig nieuwe producten te creëren. "AI verruimt het terrein voor innovaties. Naast het versnellen en vergroten van de efficiëntie van bestaande processen, creëert het toegevoegde waarde door producten te verbeteren. Bijvoorbeeld in de vorm van circulaire, regeneratieve textieloplossingen met langere levenscycli. In de toekomst zal AI het mogelijk maken om niet alleen hetzelfde sneller te doen, maar ook om volledig nieuwe, betere, meer individuele en duurzamere textieloplossingen te creëren die beter zijn afgestemd op de klant en ook beter zijn voor het milieu", legde Ingo Rollwagen uit in zijn keynote-speech.

Textielrecycling heruitgevonden met AI
Het meeste textielafval wordt ofwel teruggebracht naar de detailhandel als tweedehands mode, belandt op stortplaatsen of wordt verbrand. Daarom blijft de vraag naar recyclingoplossingen, bijvoorbeeld voor oude kleding, hoog. Bovendien roept de EU Green Deal op tot schaalbare recyclingoplossingen. Nieuwe ontwikkelingen met AI-integratie beloven hier in de toekomst een oplossing voor te bieden, bijvoorbeeld door onderscheid te maken tussen textiel- en niet-textielmaterialen, zoals ritsen, en deze automatisch te scheiden. Het Franse innovatieplatform CETIA ontwikkelt industriële oplossingen die textiel voorbereiden op het recyclingproces. "Efficiënte, innovatieve technologieën zijn nodig om textielrecycling op grote schaal mogelijk te maken. Automatisering, robotica en AI verhogen de winstgevendheid en het concurrentievermogen. Interdisciplinaire samenwerking tussen onderzoek en industrie is hiervoor essentieel", legt Chloé Salmon Legagneur uit in het panelgesprek.

Meer informatie:
Techtextil
www.techtextil.messefrankfurt.com

Texprocess
www.texprocess.messefrankfurt.com

Publicatiedatum: