Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABN Amro: 'Economisch sentiment verbetert'

De groei zal naar verwachting aantrekken tot 0,7% in 2024 en 1,2% in 2025, dankzij de binnenlandse vraag. In de loop van 2024, wanneer de financiƫle condities versoepelen en de buitenlandse vraag toeneemt, zal de groei verder aantrekken. ABN Amro heeft de huizenprijsramingen verhoogd naar 6% in 2024 en 5% in 2025.



In de tweede raming voor het vierde kwartaal van 2023 werd het bbp licht naar boven bijgesteld op 0,4% k-o-k (was 0,3%). De grootste verandering was in de overheidsconsumptie, die toegenomen is naar 0,7% k-o-k (was 0,4%), bijvoorbeeld via uitgaven aan de zorg, het onderwijs en de lonen van ambtenaren. De consumptie van huishoudens werd ook naar boven bijgesteld, naar 1,9% k-o-k (was 1,8%). Dit was verrassend, aangezien ABN Amro een neerwaartse bijstelling had verwacht gezien de historisch grote k-o-k stijging. De stijging van de consumptie was grotendeels te danken aan koopkrachtherstel door de dalende inflatie en sterke loongroei. Daarnaast weet de zakenbank uit eigen onderzoek dat 25% van de consumptiestijging verklaren is door het bestedingseffect van de eenmalige energietoeslag van EUR 1300 aan huishoudens met een minimuminkomen

Vooruitkijkend blijven de vooruitzichten voor de eerste helft van 2024 positief, maar zwak. De groei zal voornamelijk worden gedreven door de binnenlandse vraag. De particuliere consumptie wordt gesteund door koopkrachtherstel voor huishoudens. Ook de overheid (ondanks haar demissionaire status) draagt bij aan de groei. Ten eerste via herverdelend beleid dat de koopkracht verhoogt, en ten tweede via toegenomen overheidsconsumptie en -investeringen. Verwacht wordt dat het bbp in het eerste kwartaal grofweg zal stagneren, omdat de consumptiegroei terugvalt nu het bestedingseffect van de eenmalige energietoeslag wegvalt. Bovendien zullen de particuliere investeringen en de export zwak blijven door de nog steeds hoge rente en het zwakkere externe klimaat. ABN Amro verwacht dat de groei later in het jaar verder aan zal trekken, wanneer de financiƫle voorwaarden versoepelen en de buitenlandse vraag toeneemt dankzij een aantrekkende groei in de eurozone.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: