Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kan grotere impact hebben dan corona

Handelsoorlog VS-China voelbaar tot in de interieurbranche

Volgens een nieuwe sectoranalyse van ABN AMRO kunnen de recente handelsmaatregelen van de Amerikaanse president Trump grotere verstoringen veroorzaken in de wereldhandel dan de coronapandemie. De extreem hoge importheffingen – tot wel 145% op Chinese producten – zetten internationale toeleveringsketens onder druk. Dat kan ook ondernemers in de interieurbranche raken, zeker zij die afhankelijk zijn van Chinese componenten, halffabricaten of eindproducten.

Net als in 1971, toen Nixon een universele invoerheffing invoerde, probeert Trump via protectionistische maatregelen economische voordelen voor de VS af te dwingen. Dit keer is de schaal echter veel groter: de wereldhandel beslaat nu zo'n 60% van de wereldeconomie, tegenover 25% toen. China speelt hierin een sleutelrol als producent van onder meer meubels, elektronica en industriële halffabricaten.

© Dreamstime
De abrupte en grillige heffingen leiden al tot annuleringen van bestellingen en vertragingen in leveringen. Amerikaanse bedrijven als Howmet riepen zelfs 'force majeure' in vanwege onverwachte kostenstijgingen. Ook Europese producenten – zoals meubelmakers die werken met Chinese materialen – kunnen indirect geraakt worden.

Toch schuilen er ook kansen voor Europese ondernemers. Doordat Trump de invoertarieven voor EU-landen heeft verlaagd naar 10%, ontstaat er een mogelijkheid om via 'value-added' productie Chinese componenten te verwerken tot Europese eindproducten voor export naar de VS. Voorwaarde is wel dat de EU zich afzijdig houdt van vergelijkbare importheffingen op Chinese producten.

Voor de Nederlandse maakindustrie en interieursector betekent dit enerzijds onzekerheid en hogere kosten in het derde kwartaal van 2025, vooral voor wie direct of indirect exporteert naar de VS. Anderzijds kunnen Europese investeringen in infrastructuur en defensie vanaf 2026 zorgen voor een opleving in vraag naar machines, transport, bouwmaterialen én interieurproducten.

De conclusie van ABN AMRO: de handelsconflicten kunnen leiden tot een structurele herschikking van mondiale handelsstromen. Voor interieurprofessionals betekent dit enerzijds alertheid op stijgende inkoopkosten en leveringsrisico's, maar anderzijds ook het grijpen van nieuwe exportkansen richting de VS – via slimme samenwerking en aanpassing in de keten.

Lees hier de gehele prognose.

Publicatiedatum: