Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aedes: "Verbijsterd dat coalitie woningzoekenden aan hun lot over laat"

"Bevriezen van de huren lijkt makkelijk scoren, maar de coalitie laat vooral woningzoekenden aan hun lot over. We kunnen daardoor de komende jaren tienduizenden minder huizen bouwen, terwijl daar zoveel mensen op zitten te wachten. En honderdduizenden huurders moeten nog langer wachten tot we hun huis energiezuiniger kunnen maken. Corporaties moeten vandaag gaan bekijken welke projecten ze moeten schrappen, dat kan niet anders. En dat terwijl we concrete afspraken met het kabinet hebben gemaakt over onze investeringen voor de komende 10 jaar. Die Woontop blijkt nu dus een farce. Ik vind het verbijsterend, deze coalitie blijkt onbetrouwbaar", aldus Liesbeth Spies, voorzitter van Aedes, in reactie op het voorstel om de huren van corporaties de komende twee jaar te bevriezen.

Het bevriezen van de huren van woningcorporaties leidt er onvermijdelijk toe dat de geplande investeringen in nieuwbouw en verduurzaming niet door kunnen gaan. Zonder huurverhoging in 2025 en 2026 verdampt, maar liefst € 53 miljard aan investeringscapaciteit tot 2030. Dit betekent dat de nieuwbouw van 185.000 huurwoningen of de isolatie van honderdduizenden bestaande woningen niet door kunnen.

© Dreamstime
Aedes-voorzitter Liesbeth Spies: "We maakten afspraken over onze investeringen met het kabinet, de Nationale Prestatieafspraken (NPA). Pas vier maanden geleden! Die kunnen op deze manier de prullenbak in. Corporaties moeten vandaag gaan bekijken welke projecten ze moeten schrappen, dat kan niet anders. Ik vind dat verbijsterend, net nu we samen met het Rijk, overheden en marktpartijen afspraken hebben gemaakt om te bouwen en te verduurzamen. Waar hebben we die Woontop dan voor gehouden? Hoe kun je nou serieus met de minister verder praten over het samen aanpakken van de woningnood?"

Spies vervolgt: "Ik snap dat lagere huren sympathiek klinkt, maar het is echt populistisch om de schaduwzijde te negeren. We hebben zorgvuldig gezocht naar een evenwicht tussen betaalbare huren en de ruimte om te investeren voor toekomstige huurders. Daar staat ook de handtekening van het kabinet onder, daar kan het nu niet van weglopen. Je moet zoeken naar effectieve maatregelen om juist de mensen te helpen, die krap zitten. Die zitten veel meer aan inkomenskant."

De samenwerking tussen overheid en corporaties verbeterde de afgelopen jaren langzaam maar zeker, in het gezamenlijk belang van het bestrijden van de woningnood. Spies: "Daarom kan ik hier niet bij, de coalitie zegt eenzijdig afspraken op die voor heel veel mensen in dit land belangrijk zijn. Wij gaan ook zeker bekijken of we daar juridisch nog een stokje voor kunnen steken. Noodgedwongen, wij steken liever onze energie in het bestrijden van de woningnood."

Meer informatie:
Aedes
www.aedes.nl

Publicatiedatum: