De dreiging van een nieuwe handelsoorlog, aangewakkerd door het grillige handelsbeleid van de Amerikaanse regering onder voormalig president Trump, werpt zijn schaduw vooruit op de wereldeconomie. Rabobank waarschuwt in een recent onderzoek voor aanzienlijke economische schade, ook voor Nederland.© Skypixel | Dreamstime.com
Volgens RaboResearch zal de Nederlandse economie in 2025 naar verwachting slechts met 1,3% groeien – een duidelijke bijstelling ten opzichte van de eerdere prognose van 1,7%. Voor 2026 wordt een nog bescheidenere groei van 0,6% verwacht (was 1,2%). Hiermee neemt de kans op een recessie eind 2025 of begin 2026 aanzienlijk toe.
In hun analyse schetst Rabobank vijf hoofdscenario's en drie sub-scenario's, waarbij vooral wordt gekeken naar de impact van oplopende importtarieven en geopolitieke spanningen tussen grootmachten als de VS en China. "Het huidige beleid leidt tot onzekerheid in de mondiale waardeketens en brengt grote risico's met zich mee voor de internationale handel," stelt Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie bij Rabobank.
Zwaarste klappen voor de VS
Hoewel de Amerikaanse economie de grootste klappen lijkt te krijgen – met een verwachte krimp van 0,6% in 2026 en een torenhoge inflatie van 6,5% – blijft ook Nederland niet buiten schot. De verwachte economische schade voor ons land loopt op tot meer dan 7 miljard euro, wat neerkomt op bijna 400 euro per Nederlander. In de VS is die schade nog veel groter: omgerekend zo'n 5.000 dollar per Amerikaan.
Productcategorieën onder druk
Voor Nederland zijn er specifieke sectoren die bijzonder kwetsbaar zijn in het licht van escalerende handelsconflicten. Met name producten als bier, machines, voertuigen, luchtvaartonderdelen en een specifiek type ijzer en staal staan op het spel. Binnen de eurozone zijn luchtvaartonderdelen bovendien van groot belang, wat de potentiële impact op de bredere Europese markt versterkt.
Wereldwijde effecten
Toch is het niet alleen kommer en kwel. In tegenstelling tot de VS zal de inflatie in de eurozone en Nederland vermoedelijk minder sterk stijgen, mede dankzij factoren zoals lagere energieprijzen, een verzwakte dollarkoers en Chinese dumping van goedkope goederen. Deze elementen kunnen tijdelijk verlichting bieden, ondanks verstoringen in handelsstromen en vergeldingsmaatregelen.
Twee werelden
In het zwaarste scenario wordt de wereld opgedeeld in twee economische blokken: 'Team VS' en 'Team China'. In zo'n situatie is China economisch gezien het grootste slachtoffer, terwijl de mondiale handel fundamenteel verandert. Volgens de onderzoekers is het zelfs mogelijk dat Trump bewust kiest voor verdere escalatie, aangezien alleen in de zwaarste scenario's sprake is van structurele verbetering van de Amerikaanse handelsbalans – een cruciaal doel van zijn beleid.
De bevindingen van Rabobank onderstrepen de noodzaak voor bedrijven en beleidsmakers om zich voor te bereiden op mogelijke verstoringen in de internationale handel. Voor de Nederlandse maakindustrie, handelaren en exporteurs in de woon- en interieurbranche is het essentieel om risico's tijdig in kaart te brengen en in te spelen op een snel veranderend geopolitiek speelveld.
Lees hier het complete rapport.