Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cor Molenaar: "Importheffingen VS raken ook Nederlandse mkb-ondernemers"

De Verenigde Staten begint een importheffingenoorlog om de eigen industrie te beschermen en om het handelstekort te verkleinen. Een maatregel, die tot veel onrust leidt in markten, op beurzen en natuurlijk bij de internationale handel. Maar welke impact heeft dit op Nederlandse ondernemers en het mkb? Cor Molenaar legt het in een blog op De Ondernemer uit. Hij is een Nederlandse econoom, en bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit.

© cormolenaar.nl
De recente importheffingen die de Verenigde Staten opleggen, zorgen wereldwijd voor onrust. Wat begon als een poging om de Amerikaanse industrie te beschermen en het handelstekort terug te dringen, kan volgens hoogleraar en consultant Cor Molenaar uitmonden in een wereldwijde economische terugslag – ook voor Nederland.

"Op korte termijn kunnen importheffingen werken", stelt Molenaar, "maar op de lange termijn verlammen ze de economie. We dreigen dezelfde fouten te herhalen als in het verleden."

Voor Nederlandse ondernemers – en in het bijzonder het mkb – zijn de gevolgen concreet. De export naar de VS wordt duurder door extra toeslagen, met name op producten of onderdelen die uit derde landen komen, zoals China. Hierdoor verliezen Nederlandse bedrijven aan concurrentiekracht. Sectoren als de auto-industrie, landbouw en technologie kunnen een daling in omzet verwachten, mede doordat de vraag vanuit de VS afneemt.

Ook stijgen de invoerprijzen van producten die (deels) in de VS worden geproduceerd, zoals smartphones. Dit kan de inflatie in Nederland aanjagen en de koopkracht drukken.

Lichtpunten
Toch ziet Molenaar ook lichtpunten: "De olieprijs daalt en andere landen zullen zich meer op de EU richten. Als we nu doorpakken met belastingverlagingen en meer Europese samenwerking, komt het mkb er uiteindelijk sterker uit."

Zijn boodschap aan ondernemers is helder: "Zit stil met de riemen vast. Het komt goed."

Bron: De Ondernemer