Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe tentoonstelling in het Depot, nu te zien t/m 5 oktober 2025

Huilend glas: ontdek de verborgen kwetsbaarheid

Vanaf nu te zien in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen: Huilend glas. In deze unieke tentoonstelling worden bezoekers meegenomen in het onderzoek naar instabiel glas. Glas is kwetsbaar – als het valt dan breekt het snel. Dat glas ook van binnenuit kan aftakelen, is minder bekend. Tijdens deze tentoonstelling kruip je in de huid van een glasrestaurator en kom je alles te weten over de bijzondere kwetsbaarheid van glas.

Het glas in deze tentoonstelling is zo kwetsbaar dat deze objecten het Depot nooit meer zullen verlaten. Dit is de eerste én mogelijk laatste keer dat de glazen worden getoond, omdat niemand weet hoe snel de glazen verder achteruit zullen gaan. Dat maakt het extra bijzonder dat de bezoekers zelf kunnen ervaren en onderzoeken hoe instabiel glas zich gedraagt. Bezoekers worden zelfs aangemoedigd om instabiel glas te ruiken.

© Depot van Museum Boijmans Van BeuningenOnderzoekDeze tentoonstelling komt voort uit een onderzoek dat bijna twintig jaar geleden van start ging. In 2008 werd in het museum een onverwachts fenomeen ontdekt bij een aantal glazen uit de collectie: ze leken doffer dan voorheen en sommige glazen vertoonden kleine druppeltjes aan het oppervlak. Sindsdien wordt de kwetsbaarheid van glas grondig onderzocht. Glasmakers hebben door de jaren heen veel geëxperimenteerd met de samenstelling van glas. Niet elke samenstelling zorgt voor even stabiel glas. Ook de omgeving waarin het glas wordt bewaard kan ervoor zorgen dat het glas extra kwetsbaar wordt. In een vochtige of zure omgeving kunnen bepaalde bestanddelen uit het glas trekken, waardoor er druppels ontstaan. Het glas gaat dan huilen.

Alle zintuigen
Instabiel glas is niet alleen te herkennen aan dat het er anders uitziet. Bij het herkennen van instabiel glas komen meerdere zintuigen aan bod. Het glas kan bijvoorbeeld anders aanvoelen: glad, soms bijna vettig. Ook worden bezoekers aangemoedigd om instabiel glas te ruiken. Soms ruikt het wat muf, de andere keer wat zuur. In deze tentoonstelling komen bezoekers dichtbij het werk van een glasrestaurator: een bijzondere kans om ongelofelijk dicht op deze bijzonder kwetsbare glaswerken te komen.

Symposium: GLAS2025
Op 23 mei organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een dagvullend symposium in het Depot, waarin bezoekers zich extra kunnen verdiepen in de materie van deze tentoonstelling. Je komt hier alles te weten over glasdegradatie door lezingen en interviews met kunstenaars, conservatoren en restauratoren die hebben meegewerkt aan de tentoonstelling. Ook delen andere musea hun kennis over glas. Conservatoren van diverse musea zullen spreken over hun collecties, recente aanwinsten en onderzoeken rondom glas. Voor het bijwonen van dit symposium is een ticket vereist. Meer informatie via de website van het museum.

Tentoonstelling Huilend glas. Te zien van 5 april tot en met 5 oktober 2025 in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24, Rotterdam.