De hypotheekrentes zijn afgelopen week opnieuw gedaald. Goed nieuws voor woningkopers en doorstromers – althans, op korte termijn. Want hoe de rentes zich op middellange en lange termijn ontwikkelen, is allesbehalve zeker. "De markt reageert nu op dalende inflatie en rustgevende signalen van de ECB, maar structurele onzekerheden blijven op de loer liggen," zegt Oscar Noorlag, hypotheekadviseur bij Van Bruggen Adviesgroep.
© Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com
De inflatie in de eurozone daalde in maart naar 2,2 procent. Daarmee nadert het inflatieniveau het gewenste doel van de Europese Centrale Bank (2 procent). Noorlag: "Dat is een belangrijk signaal. Het voedt de verwachting dat de ECB mogelijk later dit jaar de beleidsrente verlaagt. Die beweging zien we nu al terug op de kapitaalmarkten."
Toch is het de vraag of die rust lang aanhoudt. De invoering van forse Amerikaanse importheffingen onder president Trump kan wereldwijd tot prijsstijgingen leiden. "Wat we nu zien is een klassiek voorbeeld van tegenstrijdige signalen," aldus Noorlag. "Aan de ene kant inflatie die afneemt, aan de andere kant geopolitieke spanningen en handelsmaatregelen die juist opwaartse druk op prijzen zetten. Dat maakt de middellange termijn grillig."
Nederland zou als open handelsland relatief kwetsbaar zijn voor wereldwijde verstoringen. Terwijl sommige producten juist goedkoper kunnen worden door handelsverschuivingen, is het effect op inflatie onvoorspelbaar.
Lange termijn: geopolitieke onzekerheid blijft
Ook op langere termijn zijn er veel factoren die de rente kunnen beïnvloeden. Denk aan geopolitieke spanningen rond Oekraïne, het Panamakanaal of Groenland, of de roep om hogere defensie-uitgaven binnen Europa. "Het zijn ontwikkelingen die indirect van grote invloed kunnen zijn op de renteverwachting. Meer overheidsuitgaven betekenen vaak hogere staatsschulden, en dat kan weer leiden tot stijgende lange rente," aldus Noorlag.
Voor nu zijn de hypotheekrentes juist iets gedaald. Vooral de variabele rente ging afgelopen week omlaag, met gemiddeld 0,07 procent. Ook de populaire 10-jaars rente daalde licht – met 0,03 procent bij hypotheken met NHG, en 0,04 procent zonder NHG.
Die daling is vooral te danken aan onrust op de financiële markten. Beleggers verschoven hun investeringen van aandelen naar obligaties, die als veiliger worden gezien. Daardoor steeg de vraag naar obligaties en daalde de rente daarop. "Het toont aan hoe gevoelig de markt is voor sentiment," zegt Noorlag. "Maar zulke rentedalingen kunnen van korte duur zijn, als het economisch tij keert."
Vooruitkijken blijft koffiedik kijken
Hoewel de huidige renteontwikkelingen gunstig lijken, is de onderliggende onzekerheid groot. Noorlag vat het samen: "De dalende rente van nu voelt misschien als een meevaller, maar het is niet per se een structurele trend. De wereldwijde ontwikkelingen kunnen de situatie in korte tijd volledig omgooien. Wie zekerheid wil, doet er verstandig aan nu al goed na te denken over de looptijd en voorwaarden van zijn hypotheek."
Bron: Van Bruggen Adviesgroep