Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inflatie daalt van 3,8 naar 3,7 procent in maart; woninginrichting plust slechts 0,14%-punt

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 3,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In februari was de inflatie 3,8 procent. Het inflatiecijfer van maart is hetzelfde als bij de snelle raming die op 1 april is gepubliceerd.

Woninginrichting, waaronder onder meer meubelen, stoffering en huishoudelijke apparaten vallen, plust met slechts 0,14%-punt. Een maand eerder was dat nog lager met 0,04%-punt.

© Photographerlondon | Dreamstime.com

Drukkend effect motorbrandstoffen
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen, vooral benzine, droeg bij aan de lichte daling van de inflatie. In maart 2025 was benzine 3,1 procent goedkoper dan in maart 2024, in februari 2025 was benzine 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. Een liter benzine kostte in maart gemiddeld 1,91 euro, in februari was dat 1,97 euro.

Prijsontwikkelingen op korte termijn
De CPI geeft niet alleen inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden (de inflatie), maar ook ten opzichte van de voorgaande maand. In maart stegen de prijzen voor consumenten met 0,4 procent ten opzichte van februari.

Een kanttekening bij een vergelijking tussen verschillende maanden in het jaar is dat rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.

Inflatie eurozone neemt af
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 3,4 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In februari was de inflatie 3,5 procent. De inflatie in de eurozone nam af van 2,3 procent in februari naar 2,2 procent in maart.

Met name bij voedingsmiddelen, dranken en tabak was in maart de prijsstijging op jaarbasis in Nederland groter dan gemiddeld in de eurozone. Ook namen de prijzen van andere goederen en van diensten in Nederland in een jaar tijd harder toe dan in de eurozone.

Meer informatie:
CBS
www.cbs.nl

Publicatiedatum: