Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABN AMRO waarschuwt: dit zijn de gevolgen van Trumps handelsoffensief

President Trump kondigde ingrijpende 'wederkerige' tarieven aan gebaseerd op het bilaterale handelstekort. "We verwachten dat de groei in zowel de VS als de eurozone sterk vertragen, terwijl de VS ook te maken krijgt met hogere inflatie. De verschillende monetaire beleidspaden steken opnieuw de kop op, waarbij de ECB de rente verder verlaagt, maar de Fed de rente constant houdt. Begrotingsbeleid draagt bij aan herstel in de eurozone in 2026, groei in de VS kent een trager herstel." Dat meldt ABN AMRO.

Het plan van het Witte Huis voor wederkerige tarieven werd aangekondigd als een 'game changer' en de presentatie gisteren voldeed aan de verwachtingen van 'Liberation Day'. In dit stuk bespreken we de implicaties en onze nieuwe ramingen. De aard en grootte van de tariefschok maakt het moeilijk om de effecten juist te kwantificeren, daarom zijn de veranderingen van ramingen vandaag waarschijnlijk een eerste in een reeks aan veranderingen. In ons nieuwe basisscenario ziet de eurozone een eerdere en grotere neerwaartse groeischok. De VS ontloopt waarschijnlijk net een recessie gedurende 2025. Een recessie is duidelijk niet ons basisscenario, maar het risico is aanzienlijk gestegen. Voor volgend jaar verwachten we dat veel hogere begrotingsuitgaven in Europa (zowel defensie als infrastructuur in Duitsland) zullen leiden tot een sterke opleving van de groei.

© AI
Drie conclusies van gisteren...
Voorafgaand aan de presentatie was het duidelijk dat invoerheffingen aanstaande waren. Toch waren er gisteren nog drie dingen die opvielen:

  1. De omvang van de tariefstijgingen groter dan verwacht, met een universeel minimumtarief van 10% en individuele landen die vaak met veel hogere tarieven worden geconfronteerd. Dit verhoogt het risico op een wereldwijde groeischok die uiteindelijk meer is dan de som van de delen.

  2. Azië is veel harder getroffen dan Europa, met tarieven in sommige grote landen van meer dan 40% - wat weer tot een verbetering leidt van de relatieve positie van landen die een minder hoge invoerheffing krijgen. Vooral omdat hun concurrentiepositie ten aanzien van handelen met de VS verbetert, ook al is hun positie ten opzichte van binnenlandse producenten in de VS hard getroffen.

  3. Er zijn enkele zeer belangrijke uitzonderingen op de invoerheffingen - het meest opvallend voor Europa is de (gedeeltelijke) vrijstelling van farmaceutische producten, die in 2024 een kwart uitmaakten van alle EU-invoer in de VS. De dreiging op invoerheffingen op deze producten blijft bestaan en het is nog onduidelijk of het lagere basistarief van 10% van wel van toepassing is. Toch is dit op korte termijn een dempende factor voor Europa (en andere landen die afhankelijk zijn van de export van farmaceutische producten naar de VS), op de korte termijn kan uitvoer van deze producten bovendien profiteren van frontloading.


… en drie belangrijke onzekerheden
Naast de bovenstaande factoren is er nog een hoop onzekerheid, en de manier waarop deze onzekerheid wordt opgelost, zal bepalend zijn voor de groeivooruitzichten. Ten eerste is er het potentieel voor vergelding en escalatie. Tot nu toe zijn de vergeldingsdreigingen naar aanleiding van de aankondiging van gisteren vaag geweest, waarbij de EU bijvoorbeeld alleen verklaarde dat ze zou 'reageren', gedurende de dag druppelden er aanwijzingen binnen dat Frankrijk en Duitsland aansturen op agressieve maatregelen tegen grote Amerikaanse bedrijven in de technologie- en dienstensector. In onze nieuwe prognoses gaan we uit van één vergeldingsronde, maar geen nieuwe Amerikaanse escalatie als gevolg daarvan. Dat laatste blijft een risico.

De tweede onzekerheid draait om handelsverlegging en dumping. China maakt toenadering tot andere spelers in de wereldhandel, zoals de EU, om beter samen te werken. Het valt nog te bezien hoe snel bedrijven die de toegang tot de Amerikaanse markt kwijtraken, elders nieuwe markten kunnen vinden, en een tegenargument zou kunnen zijn dat de angst voor dumping - bijvoorbeeld vanuit China naar de Europese markt - tot het tegenovergestelde leidt en dat andere landen vervolgens hun eigen handelsbarrières opwerpen om de industrie tegen verdere pijn te beschermen.

De derde grote onzekerheid is de fiscale reactie. In Europa verwachten we al dat hogere uitgaven voor defensie en de Duitse infrastructuur volgend jaar een belangrijke impuls vormen. Dit is echter te laat om de groeipijn op korte termijn te verzachten. Bedrijven kunnen bij regeringen aanvoeren dat ze te maken hebben met een onvoorziene exogene schok die overheidssteun noodzakelijk maakt totdat er nieuwe markten voor hun goederen zijn gevonden. Dit is vergelijkbaar met de 'overbruggingssteun' tijdens de pandemie en energiecrises. Wij denken dat dit alleen aan de orde zal zijn als het alternatief een faillissementsgolf is. Als het erop aankomt, springen overheden waarschijnlijk bij.

Lees hier het complete artikel van ABN AMRO.

Publicatiedatum: