Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dit is economische zelfkastijding in plaats van strategisch beleid"

Importbelastingen raken de Belgische meubel- en textielsector

De recente invoerheffingen die door de Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump worden opgelegd, zorgen voor beroering in de Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie. De maatregel, die een invoerbelasting van 20% omvat op onder andere interieur- en technisch textiel, alsook outdoor- en designproducten, heeft verstrekkende gevolgen voor de sector.

Belgische bedrijven exporteerden in 2024 voor meer dan 373 miljoen euro naar de Verenigde Staten. Hoewel dit slechts 3% van de totale exportwaarde vertegenwoordigt, is de VS voor bepaalde ondernemingen een cruciale afzetmarkt en groeipoot. De nieuwe invoerrechten dreigen deze bedrijven hard te treffen en hun concurrentiepositie te verzwakken.

© FedustriaBasselier benadrukt dat "een tarievenoorlog nooit het juiste antwoord is om je economie te doen groeien".

Karla Basselier, CEO van Fedustria, noemt de invoerheffingen "economische zelfkastijding in plaats van strategisch beleid" en waarschuwt voor de gevolgen: "Voor onze lidbedrijven zal dit ondoordacht beleid vooral een impact betekenen op de uitvoer van interieur- en technisch textiel naar de VS, alsook voor onze outdoor- en designproducten die vanaf nu onderhevig zullen zijn aan een zware invoerheffing van 20%."

Politiek versus economische realiteit
Hoewel invoerheffingen politiek aantrekkelijk lijken – het beschermen van de eigen industrie – blijkt uit economische analyses dat deze maatregelen averechts kunnen werken. Hogere tarieven betekenen immers hogere prijzen voor consumenten en verstoren de internationale handel. Volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zijn de Amerikaanse heffingen dan ook een klap voor de wereldeconomie. De EU heeft reeds aangekondigd tegenmaatregelen te overwegen, mocht er geen oplossing komen in de onderhandelingen met Washington.

Dreigende handelsoorlog
Als de diplomatieke gesprekken tussen de EU en de VS op niets uitlopen, stevenen we mogelijk af op een handelsoorlog. Dit zou niet alleen nefast zijn voor de Belgische exporteurs, maar ook voor de bredere Europese economie. De enige duurzame oplossing ligt in het afsluiten van wederzijdse en gunstige handelsakkoorden en het versterken van de interne markt binnen de EU.

Bedrijven tonen veerkracht
Ondanks de dreiging van een tarievenoorlog tonen Belgische bedrijven hun kenmerkende veerkracht. Ze laten zich niet intimideren en blijven zich focussen op innovatie en kwaliteit. Toch blijft het van cruciaal belang dat beleidsmakers inzetten op structurele oplossingen die de lange termijn stabiliteit van de sector garanderen.

Basselier benadrukt dat "een tarievenoorlog nooit het juiste antwoord is om je economie te doen groeien, want op de eerste plaats betaalt de consument. Hogere prijzen aan de grens betekenen inderdaad hogere prijzen in de winkel. Hoewel deze ondoordachte maatregel op het eerste gezicht en op korte termijn banen in bepaalde sectoren kan beschermen, verliezen andere sectoren netto meer banen. Niet het juiste beleid dus."

De economische realiteit blijft namelijk dat invoerheffingen uiteindelijk worden doorgerekend aan de consument. Hoewel dergelijke maatregelen in sommige sectoren op korte termijn werkgelegenheid kunnen beschermen, leiden ze elders tot netto banenverlies. Een strategisch handelsbeleid, gericht op samenwerking en open markten, blijft dan ook de beste weg vooruit voor een gezonde en concurrerende economie.

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be