Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumenten vinden evenwicht tussen plezier en verantwoordelijkheid bij uitgaven na de crisis

Het Cetelem Observatory van 2025 heeft tegenstrijdig consumentengedrag in Europa aan het licht gebracht, dat een evenwicht weerspiegelt tussen het verlangen naar plezieraankopen en de verantwoordelijkheid om essentiële uitgaven te beheren. Het onderzoek, getiteld "Consumeren in Europa: Pleasure is Resisting", werd uitgevoerd door Harris Interactive tussen 4 en 14 november 2025, waarbij 10.792 personen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar uit tien Europese landen werden ondervraagd, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

© Thai Noipho | Dreamstime

Economische vooruitzichten en bestedingsintenties
Het onderzoek wijst op een langzaam maar positief economisch herstel, waarbij de inflatie in de hele eurozone onder controle is en de groei zich stabiliseert rond 1%. Het consumentenvertrouwen blijft echter voorzichtig: slechts 43% van de Europeanen is van plan om de komende maanden meer uit te geven. Daarentegen is 55% van plan om in 2025 meer te sparen, wat wijst op een voorzichtige aanpak in het licht van de aanhoudende economische onzekerheid.

Ondanks deze uitdagingen is de perceptie van persoonlijke financiële stabiliteit relatief hoger: 42% van de Europeanen zegt voldoende inkomen te hebben om in hun behoeften te voorzien. Toch kampt 16% nog steeds met financiële problemen, wat de ongelijkheid op het continent benadrukt. In Frankrijk meldde 48% van de respondenten een daling van de koopkracht, aanzienlijk meer dan de 33% in het VK.

Evenwicht tussen plezier en praktische zaken
De bevindingen van het Waarnemingscentrum geven aan dat hoewel consumptie nog steeds wordt geassocieerd met plezier, het ook een gevoel van verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een opvallende 84% van de respondenten verklaarde dat "zichzelf trakteren" de belangrijkste motivatie voor aankopen blijft, gevolgd door "zorgen voor comfort" (83%) en "dingen bezitten" (80%). Consumptie gedreven door sociale status is daarentegen minder relevant, met slechts 24% die "zich onderscheiden van anderen" aanhaalt als reden om te kopen.

Flavien Neuvy, directeur van het Cetelem Observatorium, merkte op: "Statusconsumptie, met andere woorden, beurs om te tonen dat men geslaagd is met wat men heeft, is niet langer populair en wordt vervangen door het feit dat men iets koopt dat plezier geeft door de levenskwaliteit te verbeteren.

Een verschuiving naar verantwoorde consumptie
Uit de enquête blijkt ook een groeiend bewustzijn van verantwoorde consumptie. Europese consumenten gaan steeds voorzichtiger om met hun budget, vooral als het gaat om abonnementen, verzekeringen en essentiële uitgaven. Ongeveer 85% beweert dat ze hun uitgaven effectief beheren, wat wijst op een mentaliteit die meer weg heeft van "mieren" dan van "sprinkhanen" - waarbij budgetcontrole en besparingen belangrijker zijn dan impulsieve aankopen.

Daarnaast blijft de trend naar immateriële consumptie - zoals digitale diensten en ervaringen - stijgen, waarbij 43% aangeeft meer uit te geven aan niet-materiële goederen. Traditionele materiële consumptie daalt daarentegen. Deze verschuiving weerspiegelt een evolutie in consumentenprioriteiten, waarbij mensen op zoek gaan naar waarde op de lange termijn en voldoening door ervaring in plaats van louter eigendom.

Consumptiepatronen heroverwegen
Het waarnemingscentrum onderzocht ook de mogelijkheden om de consumptie te verminderen. Opmerkelijk genoeg gelooft 88% van de Europeanen dat ze minder zouden kunnen consumeren, waarbij de helft verklaart dat dit hun levenskwaliteit niet zou aantasten. Verder meldde 42% een toename in het kopen van tweedehands of opgeknapte goederen, terwijl 40% liever spullen repareert dan vervangt, wat duidt op een culturele verschuiving in de richting van duurzaamheid.

Conclusie
Het Cetelem Observatory van 2025 belicht de voortdurende transformatie van Europese consumentengewoonten, gedreven door een combinatie van economische voorzichtigheid en veranderende waarden. Omdat huishoudens een evenwicht blijven zoeken tussen plezier en praktische zaken, moeten bedrijven zich aanpassen om aan deze veranderende voorkeuren te voldoen en kwaliteit, waarde en verantwoorde consumptieopties bieden om relevant te blijven.

Meer informatie:
Le Courrier du Meuble
emilie.blanchet@intramuros.group
www.courrierdumeuble.fr

Publicatiedatum: