Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS heft 20% invoerbelasting en dat raakt de Nederlandse en Belgische interieurbranche

De invoering van een algemene importheffing van 20% door de Verenigde Staten op Europese goederen, waaronder producten uit Nederland en België, heeft aanzienlijke gevolgen voor de interieurbranche in beide landen. Deze maatregel die op 9 april ingaat, aangekondigd door president Donald Trump op 2 april, maakt deel uit van bredere handelsbeperkingen die zijn ingesteld om de Amerikaanse industrie te beschermen en handelsonevenwichtigheden aan te pakken. De invoering van tarieven wordt echter ook uitgebreid naar andere landen, die zelfs nog zwaarder getroffen worden.

© Dreamstime

President Trump heeft woensdag aangekondigd dat er op 3 april, om 00:01 uur, wederkerige tarieven worden ingevoerd. Deze tarieven, die vanavond om middernacht ingaan, zijn niet letterlijk wederkerig, maar wel aangepast: ze zijn verlaagd, met tarieven die gelijk zijn aan ongeveer de helft van wat deze landen de VS opleggen. Zo zal er bijvoorbeeld een tarief van 34% worden toegepast op China, vergeleken met het tarief van 67% dat China de VS oplegt, aldus het Trumpkamp. Dit geeft aan hoe de VS proberen hun handelsverhoudingen te herzien door de importheffingen niet alleen in te stellen, maar ook als reactie op de tarieven die andere landen al op Amerikaanse goederen hadden geïntroduceerd.

Meubelen
Meubelen en toebehoren (waar ook matrassen en bedden onder vallen) waren vorig jaar goed voor een exportbedrag van 82 miljoen euro, een daling ten opzichte van 2023, toen het exportbedrag voor deze productgroep nog 99 miljoen euro was. Zoals bij de totale handelsbalans met de Verenigde Staten importeren we overigens meer Amerikaanse meubelen dan dat we exporteren: in 2023 voor een bedrag van 110 miljoen euro, in 2024 was dit 111 miljoen euro.

Nederland exporteert diverse interieurproducten naar de VS, waaronder meubels, verlichting en decoratieve artikelen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) vertegenwoordigen de exporten naar de VS ongeveer 4% tot 5% van de totale Nederlandse export. Hoewel de algemene impact van de Amerikaanse tarieven op de Nederlandse economie beperkt lijkt, kunnen specifieke sectoren, zoals de interieurbranche, disproportioneel worden getroffen. Het CPB schat dat de productie in de sectoren machines en apparatuur met 6% kan dalen, terwijl de productie van elektronische en optische producten met 5,7% kan afnemen.

Belgische interieurbranche
Voor België is de VS de vierde grootste exportmarkt, goed voor €28,03 miljard in 2023, wat 7,6% van de totale Belgische export vertegenwoordigt. Hoewel de belangrijkste exportproducten naar de VS farmaceutische en chemische producten zijn, speelt de interieurbranche ook een rol in deze handelsrelatie. Een studie van ING suggereert dat, indien de VS een invoerheffing van 25% op alle EU-exporten zou opleggen, het Belgische BBP op korte termijn met 0,26% zou kunnen dalen. Hoewel de huidige heffing 20% bedraagt, blijft de impact aanzienlijk, vooral voor sectoren die sterk afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt.

De nieuwe Amerikaanse invoerheffingen vormen sowieso een zware klap voor de Belgische economie, vooral voor exportgerichte regio's zoals West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen schat de mogelijke economische schade op 12 miljard euro per jaar, wat neerkomt op 2% van het BBP. Europa moet volgens Voka snel onderhandelen met de VS en evenredige tegenmaatregelen nemen, zonder een wereldwijde handelsoorlog te riskeren.

De invoertarieven, die 20% bedragen voor alle Europese producten en 25% voor auto's, kunnen ook het vertrouwen en buitenlandse investeringen aantasten. Amerikaanse bedrijven, als belangrijke investeerders in België, zouden hun investeringen kunnen terugtrekken, terwijl Europese bedrijven mogelijk in de VS gaan investeren om de heffingen te vermijden, aldus Voka.

Importtarieven
Hier zijn de opgelegde importtarieven voor de belangrijkste landen waar meubels en andere interieurproducten vandaan komen:

© Viola van den Hoven-Katsman | Wonen360.nl
Deze tarieven maken duidelijk dat de impact voor Europese landen als Nederland en België aanzienlijk is, maar dat andere landen zoals China en Vietnam zelfs veel hogere heffingen moeten verwerken. De gevolgen van deze maatregel zullen nog verder reiken, aangezien de VS zich steeds nadrukkelijker positioneert als een speler die handelsverhoudingen wereldwijd opnieuw in balans wil brengen.

Reageren? leo@wonen360.nl

Bronnen: NL Times, The Brussels Times, belganewsagency.eu, DutchNews.nl, CPB, European Newsroom, Furniture Today, Made-in.