Vanaf medio 2026 wordt in Nederland een vrachtwagenheffing ingevoerd voor vrachtauto's van 3.500 kilogram en zwaarder. Deze maatregel, gebaseerd op gereden kilometers en het emissieniveau van het voertuig, heeft directe gevolgen voor transporteurs en bedrijven met eigen vervoer. De opbrengsten worden grotendeels teruggeïnvesteerd in verduurzaming van de sector. Dat meldt evofenedex.© Dreamstime
Kosten en stimulans voor schoner vervoer
De heffing is bedoeld om schoner transport te stimuleren. Voertuigen met lagere emissies betalen minder of worden vrijgesteld, terwijl oudere dieselvoertuigen relatief hogere kosten dragen. De opbrengsten worden ingezet voor subsidies, zoals de AanZET-regeling voor zero-emissievrachtauto's, en voor investeringen in laad- en waterstofinfrastructuur.
Impact op transportkosten
De invoering van de heffing heeft gevolgen voor de kostenstructuur binnen de transportsector. Zo zal een vrachtauto met een Euro 5-motor (19.000 kilogram TMM, 4 assen of meer) bij een jaarlijks kilometrage van 55.000 kilometer naar verwachting ruim 10.000 euro per jaar aan vrachtwagenheffing betalen. Ter vergelijking: de huidige eurovignetkosten bedragen maximaal 1.352 euro per jaar.
Vrijstellingen en subsidies
Schoner vervoer, zoals elektrische en waterstofvrachtwagens, krijgt een aanzienlijke reductie op de heffing. Elektrische bestelauto's tot 4,25 ton worden volledig vrijgesteld. Ondernemers worden aangemoedigd tijdig hun wagenpark te verduurzamen en gebruik te maken van beschikbare subsidies.
Voorbereidingen en tijdspad
Het wetsvoorstel is inmiddels goedgekeurd en de voorbereidingen zijn in volle gang. De toelating van Europese toldienstaanbieders en de ontwikkeling van de technische infrastructuur verlopen volgens planning. Verdere details over tarieven en uitvoering worden binnenkort bekendgemaakt. Ondernemers doen er goed aan zich tijdig voor te bereiden op de financiële en operationele gevolgen van de heffing.
Bron: evofenedex