Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen nieuwe cao Interieurbouw en Meubelindustrie:

21% stemt; 58% wijst eindbod af

In voorgaande weken hebben vakbondsleden die werkzaam zijn binnen de Interieurbouw en Meubelindustrie kunnen stemmen over het eindbod dat werkgevers eind februari hebben gedaan. Een kleine meerderheid heeft het bod van de werkgevers afgewezen. Conclusie is dat er op dit moment dus geen nieuwe cao is.

"Uiteindelijk heeft ruim 21% van de leden in de sector zijn stem uitgebracht", meldt CNV. "Een kleine meerderheid (58%) heeft tegen het eindbod van de werkgevers gestemd. Tegelijk is het ook een spannende uitslag omdat deze niet zeer uitgesproken is. Nu is wel het moment om ook de daad bij het woord te voegen. Inmiddels hebben we de werkgevers laten weten dat het eindbod is afgewezen en dat we ons beraden op vervolgstappen. Werkgevers kunnen hun bod altijd heroverwegen, maar dit zal dan wel echt beter moeten zijn om uit deze impasse te geraken. Ook aan FNV-zijde heeft een ruime meerderheid het eindbod afgewezen", aldus een woordvoerder van CNV.

© Foto ter illustratie. © Dragonimages | Dreamstime.com

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Interieurbouw en Meubelindustrie hebben dus geen akkoord opgeleverd. Een meerderheid van de FNV- en CNV-leden heeft tegen het eindbod van werkgevers gestemd. Dit betekent dat het eindbod van de werkgevers niet wordt geaccepteerd en er voorlopig geen nieuwe cao komt.

Vakbonden ontevreden over eindbod
Op 13 maart 2025 berichtte Wonen360 al over de ontevredenheid van vakbonden CNV en FNV over het eindbod van werkgeversorganisatie Koninklijke CBM. Na vijf onderhandelingsrondes en diverse informele gesprekken waren de bonden niet tevreden met het resultaat. "We hebben het nauwelijks over andere onderwerpen dan loon kunnen hebben. Andere afspraken zijn ook belangrijk, maar daar was niet eens ruimte voor", aldus de FNV.

Ook CNV liet weten teleurgesteld te zijn over het eindbod. "De voorgestelde loonsverhoging is onvoldoende om de koopkracht van werknemers te beschermen en er zijn te weinig verbeteringen op andere belangrijke arbeidsvoorwaarden", aldus CNV.

Het eindbod van de werkgevers omvatte onder andere:

- Een looptijd van 12 maanden (1 januari 2025 - 31 december 2025) met een loonsverhoging van 3,75% per 1 maart 2025.
- Overwerktoeslag voor parttime medewerkers.
- Indexatie van de thuiswerkvergoeding.
- Uitbreiding van rouwverlof van één naar twee dagen.
- Afbouw van de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen bij langdurige ziekte.
- Onderzoek naar een toekomstbestendig loongebouw.
- Mogelijke voortzetting van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) per 2026.
- Grote kloof tussen partijen

Op 12 maart 2025 had Koninklijke CBM aangegeven zorgvuldig te hebben geluisterd naar de vakbonden en hun achterban, maar dat de verschillen te groot bleven. "We hebben intern overlegd en besloten een eindbod te doen om tot een oplossing te komen", zei Dick Roodenrijs namens CBM. De vakbonden gaven echter een negatief stemadvies af aan hun leden, die het voorstel vervolgens hebben verworpen. CNV benadrukt dat het eindbod niet voldoende was om de leden te overtuigen: "Onze leden verwachten meer zekerheid en een structurele verbetering van de arbeidsvoorwaarden."

Hoe nu verder?
Door de afwijzing van het eindbod ligt de cao-onderhandeling stil. "We kunnen op dit moment geen nieuwe cao afsluiten. Na intern overleg, onder andere met de cao-commissie, zullen we beslissen over het vervolg van dit traject", laat de FNV weten. CNV sluit zich hierbij aan en geeft aan in gesprek te blijven met de leden over mogelijke vervolgstappen. "We zullen gezamenlijk optrekken om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen", aldus CNV.

De vraag blijft hoe de partijen nu verder gaan. Koninklijke CBM heeft nog niet gereageerd op de afwijzing van het eindbod.

Meer informatie:
FNV
www.fnv.nl

CNV
www.cnv.nl

Koninklijke CBM
www.cbm.nl