Met ingang van vandaag kunnen reizigers en bezoekers op station Amsterdam Amstel 'de Nachtwacht' niet alleen bewonderen, maar ook aanraken en betreden. Zo dichtbij kwam het kunstwerk niet eerder voor publiek. Het schilderij is namelijk dit keer niet aan een wand bevestigd, maar ligt op de vloer van de monumentale stationshal. Het kunstwerk is vandaag samen met de initiatiefnemer kunstenaar Jakko Woudenberg feestelijk onthuld door Erik Scherder, neurowetenschapper en Anne-Maartje Ordelman, directeur stationsmanagement en exploitatie van NS Stations. Het maakt tot eind augustus onderdeel uit van de stationshal.
"Samen met ProRail werken we dagelijks aan prettige stations waar reizigers graag van en naartoe reizen of even een boodschap komen doen. Op de stations is een rijke traditie van beeldende kunst. Kunst veraangenaamt het verblijf en verbijzondert stations. Na de renovatie van de stationshal een paar jaar geleden is er een mooie ruimte ontstaan voor onder meer exposities. Onlangs vond hier ook een expositie van VMBO-leerlingen van een school uit de buurt plaats. Dit unieke kunstwerk, de Nachtwacht, waar je zelfs overheen kan lopen, sluit goed aan bij ons doel en de monumentale status van de hal en de muurschilderingen van Peter Alma", aldus Anne-Maartje Ordelman, directeur stationsmanagement en exploitatie NS Stations.
© NS
Houtkunstenaar en meester parketteur Jakko Woudenberg heeft De Nachtwacht, Rembrandts meest imposante werk, minutieus gekopieerd in hout. Het bestaat uit zo'n 195.000 houten pixels van 1x1 cm en is gemaakt in samenwerking met leerlingen van het vmbo. Het resultaat is een indrukwekkend kunstwerk van bijna 20 vierkante meter. Deze versie van de Nachtwacht laat ook de ontbrekende stukken zien die ooit van het origineel zijn afgesneden. De parketteur heeft vier jaar gewerkt aan het project om de 195.000 pixels in hout te vervaardigen. Jakko Woudenberg: "Na het winnen van de Vakwerk Award besloot ik mijn droom om het meesterwerk De Nachtwacht te maken in de vorm van houten pixels uit te gaan voeren. Een meesterwerk in vakmanschap dat ik samen met vele vakmensen en leerlingen heb mogen maken. Zo hebben leerlingen van het Regius College Schagen maandenlang geholpen met het zagen van de houten pixels van 1x1 cm. En daar gaat het mij om: mensen verbinden en inspireren om hun creativiteit te ontwikkelen."
Vakmanschap en verbinding
Jakko staat voor vakmanschap en het doorgeven van dit ambacht aan de jongere generatie. Door vmbo-scholieren mee te laten werken aan het kunstwerk staat niet alleen ambacht centraal, maar wordt er ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van creativiteit en passie voor vakmanschap. Vier jaar is er aan het stuk gewerkt, met tweeënhalf jaar voorbereiding, meer dan 65.000 zaagbewegingen en ontelbare uren 'pixelen'.© NS
Bron: NS