Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial

Keuze in haagplanten voor erfafscheiding door de jaren heen flink uitgebreid

Wie zijn erf wil afscheiden door het plaatsen van haagplanten, heeft tegenwoordig heel wat keus. Er zijn meer dan honderd verschillende opties om een mooie haag om je tuin te zetten. Vroeger was de keuze beperkter, je zag vooral de haagbeuk en liguster bij woningen staan. Vandaag de dag zijn er meer opties, die het gevolg zijn van veranderende voorkeuren van consumenten en de globalisering van de samenleving, waardoor de import van uitheemse soorten eenvoudiger is geworden.

© Lequal
Veredeling leverde sterkere planten op
Hoewel er nog altijd heel wat mensen zijn die een beukenhaag kopen om hun tuin mee te omheinen, kom je in een doorsnee woonwijk tegenwoordig ook heel wat andere soorten tegen. Zoveel mensen, zoveel wensen! Kwekers springen hierop in door nieuwe soorten te ontwikkelen. Bovendien is door veredeling een hele reeks sterkere varianten ontstaan, die beter resistent zijn tegen ziekten en minder onderhoud vergen. Juist dat laatste is voor veel mensen een aantrekkelijk verkoopargument. Juist het voortdurend moeten onderhouden van de haag was in het verleden meer dan eens een reden voor mensen om te kiezen voor een schutting in plaats van een mooie, groene haag.

Import vergrootte het assortiment
Waar de haagbeuk gerekend wordt tot de inheemse gewassen, geldt dat niet voor de Portugese laurier. Zoals de naam al aangeeft, is deze laurier Portugees van oorsprong en kan dus wel wat warmte verdragen. Opmerkelijk genoeg is de haagplant desondanks beter bestand tegen vorst dan sommige van zijn Nederlandse soortgenoten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze laurier in de loop der tijd veel aan populariteit heeft gewonnen. Je kunt er een middelhoge tot hoge haag mee realiseren, zodat je vrijwel geen inkijk meer hebt. Deze haagplant is namelijk dicht vertakt, terwijl het bovendien een relatief langzame groeier is, waardoor je niet al te veel tijd aan het onderhoud kwijt bent.

Een palet aan kleuren
Was een haag rond een tuin van oudsher voornamelijk groen, tegenwoordig zie je ook allerlei andere varianten. Neem bijvoorbeeld de glansmispel met zijn fraaie donkerrode blad aan de bovenzijde. Dat zijn de jonge, pas uitgelopen bladeren van de plant. Na enige tijd zullen ze vanzelf de meer herkenbare donkergroene kleur aannemen. Maar juist die rode toplaag geeft de plant een heel unieke uitstraling die door velen gewaardeerd wordt. Zeker in combinatie met de witte bloemen, die in het voorjaar zichtbaar zijn.

Publicatiedatum: