Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AI biedt ons land meer potentie om arbeidsmarkt productiever te maken dan buurlanden

De arbeidsmarkt in Nederland kan door AI ingrijpender worden veranderd dan die in de landen om ons heen. De recente snelle groei van banen is vooral geconcentreerd in beroepen die veel potentie hebben om door AI productiever te worden. Bij succesvolle implementatie van AI biedt dat potentie voor snellere economische groei in Nederland, meer dan in landen om ons heen. Dat stelt ING.

© Dreamstime
De Nederlandse economie is de afgelopen jaren sterker gegroeid dan de landen om ons heen. Tegelijkertijd is de productiviteitsgroei vertraagd en aan het begin van de en tijdens de energiecrisis was deze zelfs negatief. Zo had Nederland in een al krappe arbeidsmarkt relatief veel mensen nodig om de groei te realiseren. Het is de verwachting dat kunstmatige intelligentie (in het Engels afgekort als "AI") een grote impact gaat hebben op productiviteitsontwikkelingen , vooral sinds de introductie van generatieve kunstmatige intelligentie (Gen AI) aan het grote publiek in 2022. Recente ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de doorbraak van DeepSeek, laten zien dat snelle verbeteringen in Gen AI aan de orde van de dag zijn. Inmiddels wordt er in veel sectoren, weliswaar in wisselende mate, al gebruikt gemaakt van AI. Dat suggereert dat AI in de komende jaren tot belangrijke veranderingen op de arbeidsmarkt kan leiden.

De mate waarin en het moment waarop AI de arbeidsmarkt merkbaar gaat beïnvloeden blijft een onderwerp van grote onzekerheid. Niet alleen wordt er verwacht dat een grote hoeveelheid traditionele banen gaat verdwijnen doordat AI dit werk over kan nemen, maar ook dat AI juist vooral complementair aan huidige banen gaat zijn. Zie daarvoor deze eerdere studie. Dat laatste zou een stuk minder disruptief zijn voor de arbeidsmarkt. Beide varianten zouden bijdragen aan een sterkere productiviteitsgroei. Dat dit ook leidt tot minder krapte op de arbeidsmarkt is onwaarschijnlijk. Het zou juist heel goed kunnen dat de sterkere economische groei die AI met zich meebrengt ook tot grotere vraag naar arbeid in de economie leidt.

In een studie kijkt ING naar de potentiële impact van AI op beroepsniveau en kijk de bank hoe de snelle banengroei van de afgelopen tijd het AI-potentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt beïnvloed heeft.

Publicatiedatum: