Vorige week deed INretail samen met IVBN, Vastgoed Belang, Sweco en enkele gemeenten een oproep om de succesvolle regeling Impulsaanpak Winkelgebied te verlengen. Op het platform Binnenlands Bestuur deelt beleidsadviseur INretail Jesse Markus een opiniestuk over het belang van deze regeling en schetst hij waarom de transformatie in winkelgebieden dreigt vast te lopen.
Winkelstraten door heel het land staan onder druk. Iedereen weet het: permanente leegstand leidt tot verloedering van de openbare ruimte en heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid. Een succesvolle regeling die dit tij keert, eindigt dit voorjaar, terwijl de behoefte nog zeer groot is. Startklare projecten blijven nu liggen. Hiermee dreigt stilstand en wordt ook minder woonruimte gecreëerd dan kan. Het kabinet kan dit eenvoudig oplossen met een nieuwe impuls voor de Impulsaanpak Winkelgebieden.© Dreamstime
Leegstandsproblematiek en stedelijke transformatie
Volgens Sweco heeft 76 procent van de gemeenten een leegstandspercentage van meer dan 10 procent. Veel winkelgebieden zijn ingericht volgens verouderde economische modellen en bevatten te veel winkelruimte met relatief weinig groen. Tegelijkertijd is er een groot binnenstedelijk woonpotentieel dat beter benut kan worden.
Succes van de Impulsaanpak Winkelgebieden
De regeling heeft sinds de start bijgedragen aan de sanering van 87.000 vierkante meter winkelruimte, 50 miljoen euro aan investeringen in de openbare ruimte en de bouw van 4.000 nieuwe woningen, waarvan 1.600 sociale huur. De aanpak stimuleert gemeenten en private partijen tot samenwerking en co-financiering, waardoor elke euro aan rijksmiddelen vier euro aan lokale investeringen oplevert.
Risico van stopzetting en oproep tot verlenging
Ondanks de bewezen effectiviteit dreigt de regeling te stoppen. Eind 2024 hebben 41 gemeenten voor 87 miljoen euro aan aanvragen ingediend, wat de grote vraag onderstreept. Zonder financiële ondersteuning dreigen projecten stil te vallen. Daarom wordt gepleit voor verlenging van de regeling om verdere leegstand te voorkomen, stedelijke gebieden te transformeren en nieuwe woonruimte te creëren.
Bron: Binnenlands Bestuur