Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook jongeren trappen in de trucjes van nepwebshop: een op de vijf is wel eens opgelicht

Online fraude via nepwebwinkels treft veel jongeren: 20% is zelf slachtoffer geworden, terwijl meer dan de helft van de jongeren (51%) iemand kent die weleens is opgelicht door een nepwebwinkel. Deze winkels lijken professioneel en betrouwbaar, maar na betaling blijft levering van het product uit en is het geld verdwenen. Ruim de helft van de jongeren denkt een nepwebwinkel te kunnen herkennen (55%) en zegt te weten waarop te moeten letten bij het beoordelen van de betrouwbaarheid (56%).

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder een representatieve groep 16-19-jarigen, uitgevoerd in het kader van de 14e editie van de Week van het geld die maandag 24 maart van start gaat.

© Dreamstime
Herkennen van nepwebwinkels
Henriëtte Bongers, directeur Fraudehelpdesk: "Webwinkelfraude is een groot probleem. Ook onder jongeren, zoals ook dit onderzoek laat zien. Eén ondoordachte klik en je geld is weg. Daarom is het ontzettend belangrijk dat jongeren leren om kritisch naar een webwinkel te kijken. Check de reviews op verschillende onafhankelijke reviewplatforms, check de URL via de verschillende scamchecks, controleer logo's van keurmerken bij het keurmerk zelf en wees extra alert bij opvallend lage prijzen. Jongeren die verantwoorde financiële keuzes leren maken, bijvoorbeeld in de klas tijdens de Week van het geld, profiteren daar hun leven lang van."

Financiële voorbereiding
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de jongeren (35%) zich niet goed voorbereid voelt om later hun eigen geldzaken te regelen, zoals toeslagen aanvragen, verzekeringen afsluiten of belastingaangifte doen. Toch wil de meerderheid (64%) tussen hun 21e en 25e zonder hulp van hun ouders voor hun inkomsten en geldzaken zorgen. Driekwart (75%) van de jongeren vindt het belangrijk om op school iets te leren over geldzaken.

Joost Smits, voorzitter van de stuurgroep van Wijzer in geldzaken: "Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Het is belangrijk dat jongeren het gevoel hebben dat ze er klaar voor zijn om tegen die tijd zelf hun geldzaken te regelen. Wie jong financiële vaardigheden ontwikkelt, is beter voorbereid op de toekomst. Zo kun je je ook beter wapenen tegen online verleidingen en misleidingen, zoals webwinkelfraude. Daarom organiseren we jaarlijks de Week van het geld. Dit jaar zetten we kinderen en jongeren in hun kracht door ze te leren hoe verstandige geldkeuzes kunnen bijdragen aan het realiseren van hun gelddromen."

Bron: Wijzer in Geldzaken

Publicatiedatum: