Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Excentrieke 'Père La Chaise' komt voor de rechter in vervalsingszaak meubels

Vandaag, dinsdag 25 maart, begint in Frankrijk het proces tegen de Franse kunstexpert Bill Pallot, bijgenaamd 'Père La Chaise', die wordt beschuldigd van het vervalsen en verkopen van achttiende-eeuwse meubelen. Pallot, een autoriteit op het gebied van antiek meubilair, zou tussen 2007 en 2015 samen met meubelmaker Bruno Desnoues replica's hebben vervaardigd van historische stoelen en fauteuils, die werden gepresenteerd als authentieke stukken. Deze meubels belandden onder andere in het beroemde Paleis van Versailles.

© Dreamstime
Volgens de aanklacht werden de vervalste meubelstukken verkocht als originele exemplaren die ooit toebehoorden aan prominente figuren zoals Madame du Barry, de maîtresse van Lodewijk XV, en koningin Marie-Antoinette. Het schandaal kwam aan het licht in 2014, nadat een voormalige leerling van Pallot de fraude aan de kaak stelde. Dit leidde tot een grondig onderzoek, waaruit bleek dat zelfs experts van het Paleis van Versailles misleid waren door de vervalsingen.

De zaak heeft in Frankrijk grote opschudding veroorzaakt, vooral binnen de kunstwereld, waar de authenticiteit van antieke meubelstukken altijd een cruciale rol speelt. Het paleis zelf werd gedwongen zijn aankoopbeleid opnieuw te evalueren en strengere controles in te voeren. In november 2023 besloot een Franse rechter dat Pallot, samen met vijf anderen, waaronder een prominente Parijse galeriehouder, terecht zou moeten staan voor hun betrokkenheid bij de vervalsingszaak.

Pallot riskeert een gevangenisstraf van maximaal tien jaar, maar hoopt op een voorwaardelijke straf en een boete. De zaak roept belangrijke vragen op over de verificatie van antieke meubels en de procedures die worden gevolgd bij de aankoop van dergelijke kostbare stukken.

Bron: Het Nieuwsblad

Publicatiedatum: