In Nederland verdwijnt de traditionele koopavond steeds meer uit het straatbeeld. Steeds meer winkels besluiten hun deuren na 18.00 uur gesloten te houden, vanwege afnemende klantenaantallen en veranderend consumentengedrag.
Uit cijfers van onderzoeksbureau RMC blijkt dat in 2023 het aantal winkelbezoekers op koopavonden met 18,6 procent is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dit patroon wordt bevestigd door brancheorganisatie INretail, die signalen ontvangt van ondernemers over teruglopende belangstelling in de avonduren. Personeelstekorten en de verschuiving van piekmomenten naar bijvoorbeeld de zondagopenstelling spelen hierbij een rol.© Dreamstime
Veranderend consumentengedrag
Deskundigen wijzen op een maatschappelijke verschuiving als oorzaak. Waar koopavonden vroeger een belangrijke gelegenheid waren om te winkelen na werktijd, geven consumenten nu de voorkeur aan flexibelere alternatieven. Online shoppen en de mogelijkheid om overdag, bijvoorbeeld tijdens thuiswerkuren, aankopen te doen, maken koopavonden minder noodzakelijk.
Niet alle winkels doen mee
Hoewel veel kleinere winkels en ketens de koopavond hebben losgelaten, blijven grotere ketens zoals Hema, H&M en Costes in sommige steden open. Ondernemers zoals modezaak Van der Kam benadrukken dat er nog steeds een doelgroep is die na werktijd wil winkelen. Zij vinden de late openingstijden nog rendabel, met name voor mensen met een druk gezins- en werkleven.
Toekomst van de koopavond
Ondernemersverenigingen signaleren dat het aantal deelnemende winkels de afgelopen vijf jaar met ongeveer 10 procent is gedaald. Hoewel sommige consumenten de koopavond blijven waarderen, lijkt de trend onomkeerbaar: de behoefte aan vaste avondopenstellingen neemt af en het winkellandschap blijft zich aanpassen aan het veranderende koopgedrag.
Meer informatie:
RMC
www.rmc.nl