Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huizinga-meubels schitteren in expositie

De Groningse meubelmaker Huizinga, ooit een toonaangevend bedrijf in de interieursector, staat centraal in een nieuwe tentoonstelling in de Groninger Zilverkamer in Appingedam. De expositie, samengesteld door liefhebber Gert Weessies, toont kasten, tafels en stoelen van de befaamde fabrikant, die bekendstond om vakmanschap en gedetailleerde afwerking. Dat meldt RTV Noord.


Jacob Abraham Huizinga (© Stichting Huizinga Meubel Nederlands) en Meubelfabriek Huizinga (© Groninger Archieven).

Een erfenis van vakmanschap
Huizinga-meubels onderscheiden zich door hun doordachte constructie en kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is de slimme luchtcirculatie in nachtkastjes, waardoor de deuren soepel openen en sluiten. Alle meubels zijn voorzien van een herkenbaar merkteken, wat bijdraagt aan hun authenticiteit.

Inspiratie voor behoud
Weessies hoopt met de tentoonstelling bewustwording te creëren over het belang van behoud van deze meubels, die na honderd jaar nog steeds functioneel zijn. Catrientje Giunta, een bewonderaar van Huizinga-meubels, heeft meerdere stukken in haar woning en waardeert het strakke en praktische ontwerp.


Een reclamekaart van J.A. Huizinga (© Groninger Archieven).

Geschiedenis van Huizinga
De meubelfabriek werd in 1889 opgericht door Jacobus Abraham Huizinga in Groningen. Dankzij zijn vakmanschap en internationale ervaring groeide het bedrijf snel, met uiteindelijk meer dan honderd medewerkers. In 1955 fuseerde Huizinga met Rodenberg, waarna de winkel tot 1999 aan de Vismarkt gevestigd bleef. Na een verhuizing naar Haren ging het bedrijf in 2005 failliet. Patberg uit Groningen nam de naam over en zet sindsdien de meubelstoffeerderij voort.

Waarde van Huizinga-meubels
Huizinga-meubels waren vroeger voornamelijk toegankelijk voor de welgestelden. Tegenwoordig kunnen gerestaureerde stukken, zoals een opnieuw gestoffeerde stoel, voor ongeveer 325 euro worden verkocht. Voor veel liefhebbers blijft echter vooral het verhaal achter de meubels van grote waarde.

Bron: RTV Noord