Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Historische brouwerij wordt meubelwinkel: eigenaar krijgt 95.000 euro subsidie

Er is eindelijk hoop voor 'De Roode Leeuw', een beschermd gebouw in het centrum van Diest (België) dat al enige tijd in verval is. Een nieuwe eigenaar heeft grootse plannen voor het pand: er komt een vintage meubelwinkel en een horecazaak. Voor de restauratie ontvangt de eigenaar een subsidie van 95.000 euro van de Vlaamse overheid. De totale kosten voor de renovatie worden geschat op 240.000 euro.


Het gebouw herinnert aan de tijd waarin Diest een belangrijke rol speelde in de bierproductie. Foto Kris Vandevorst

Het gebouw, dat dateert uit 1700, heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad, waaronder als brouwerij, herberg en handelszaak. Door de vervallen staat van het pand wordt de subsidie van 95.000 euro verstrekt, wat ongeveer 40% van de totale renovatiekosten dekt.

Minister van Onroerend Erfgoed, Ben Weyts (N-VA), is trots op de bijdrage aan het behoud van Diests rijke biertraditie: "Dit gebouw herinnert ons aan de tijd waarin Diest een belangrijke rol speelde in de bierproductie."

In Diest is het pand ook wel bekend als 'De Kromme Toog', vanwege de scheve gevel. De nieuwe eigenaars, Ivan en Nele, kijken vol enthousiasme uit naar de restauratie: "We hebben een zwak voor oude gebouwen met karakter. Dankzij de steun van Vlaanderen kunnen we dit historische pand met respect restaureren en nieuw leven inblazen."

Met deze renovatie krijgt 'De Roode Leeuw' niet alleen een tweede leven, maar wordt ook een stukje lokale geschiedenis bewaard voor de toekomst.

Bron: VRT.be

Publicatiedatum: