Wanneer Marjos Metsemakers te maken krijgt met gezondheidsproblemen, besluit haar echtgenoot Jan de badkamer te laten renoveren voor een bedrag van 15.000 euro. Wat een verbetering had moeten zijn, mondt echter uit in een langdurig conflict over de uitvoering van de werkzaamheden. MAX Meldpunt onderzoekt de zaak en brengt de gebrekkige communicatie en bouwtechnische tekortkomingen aan het licht.
Problemen bij de uitvoering en gebrek aan communicatie
Jan Metsemakers ervaart grote frustratie over de manier waarop de badkamerrenovatie is verlopen. Ruim een jaar na aanvang van de werkzaamheden is de situatie nog steeds niet naar tevredenheid opgelost. De communicatie met de aannemer blijkt gebrekkig en de afwerking voldoet niet aan de gestelde eisen.
MAX Meldpunt schakelt bouwkundig expert Vincent Verbruggen van het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs in om de situatie ter plaatse te beoordelen. Uit zijn deskundigenrapport blijkt dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn om de badkamer aan de vereiste normen te laten voldoen.
Juridische rechten bij een verbouwing
Volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen heeft de opdrachtgever recht op een badkamer die voldoet aan de technische en functionele eisen. Dit betekent onder andere dat de vloer correct moet aflopen naar het afvoerputje, een adequaat ventilatiesysteem aanwezig moet zijn en deuren zonder problemen moeten functioneren. Bovendien dient de afwerking, zoals kitwerk, professioneel te zijn uitgevoerd. Omdat de opdrachtgever voor deze specificaties heeft getekend, is de aannemer verplicht de beloofde kwaliteit te leveren.
Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
De materialen voor de renovatie zijn aangeschaft bij SaniDirect in Weert. Hoewel SaniDirect zelf geen verbouwingen uitvoert, blijkt dat de eigenaar van deze vestiging tevens een eigen klusbedrijf, Studio 129, beheert. Bovendien zijn delen van de werkzaamheden uitbesteed aan een derde partij, zonder dat dit expliciet aan de klant is gecommuniceerd. Hierdoor kwamen klachten na oplevering terecht bij SaniDirect, terwijl de daadwerkelijke verantwoordelijkheid elders lag.
De eigenaar van Studio 129 erkent dat er fouten zijn gemaakt en geeft aan bereid te zijn de badkamer opnieuw te renoveren. In dergelijke gevallen moet de aannemer de gelegenheid krijgen om de fouten te herstellen, zoals wettelijk bepaald.
Bron: MAX Vandaag