Ga jij binnenkort verbouwen of is het iets dat je overweegt? Dan is het zaak om eerst een begroting op te stellen. Niet het leukste klusje, maar het voorkomt wel dat je op een later moment voor onverwachte verrassingen komt te staan. In dit artikel helpen we je een handje op weg.
Foto: Dreamstime.
1: Bepaal het budget
De eerste stap is het bepalen van het budget dat er ongeveer beschikbaar is. Je kunt dit indien gewenst verdelen in middelen die je zelf tot je beschikking hebt en geld lenen voor een verbouwing. Zo heb je voordat je van start gaat een duidelijk beeld van de maximale kosten en hoeveel je ongeveer kunt (en wilt) besteden aan het verbouwen van de woning. Dit maakt de andere stappen voor het opstellen van een begroting echt een stuk makkelijker, omdat je in ieder geval een basis in gedachten hebt. Het helpt tevens om de realiteit in beeld te houden en bij het maken van keuzes.
2: De woning inspecteren
De tweede stap is het inspecteren van de woning, waarbij het doel is een lijst te maken van alle dingen die moeten worden aangepakt. Dit kan dus enkel de badkamer zijn, maar ook de gehele woning. Schrijf alle klussen zo gedetailleerd mogelijk op, waarna je ze indeelt op prioriteit. Zo zijn er waarschijnlijk aspecten die onmisbaar zijn (dubbel glas bijvoorbeeld) en dingen die als het ware op je wensenlijstje staan als er nog geld overblijft (zoals een extra grote inloopdouche). Het kan geen kwaad om een bouwkundig rapport te laten maken, als je een woning overweegt te kopen. Zo krijg je al een beeld van de kosten, zodat je op voorhand kunt berekenen wat wel of niet binnen jouw verbouwbudget valt.
3. Rekening houden met de toekomst en je wensen
Probeer tijdens alle stappen niet alleen rekening te houden met de huidige situatie, maar ook met die van de toekomst. Zo kan het wellicht een goed idee zijn om te kiezen voor geld lenen, zodat je ineens alles kunt aanpakken. Of omdat je gezinsuitbreiding overweegt in de nabije toekomst en je op deze manier niet nog eens hoeft te verhuizen. Ook voor je eigen wensen kun je een lijstje maken. Waarbij je deze wederom indeelt op basis van prioriteit, om voor jezelf helder te krijgen welke dingen voor jouw woongenot het belangrijkste zijn. Of welke aspecten de grootste invloed hebben op het creƫren van een meerwaarde, indien je een verbouwing overweegt als investering.
4: Een kostenschatting maken
De laatste stap is een lastige, aangezien je hier een zo goed mogelijk beeld zal moeten schetsen van de kosten per klus. Als je veel zelf doet is het ietwat eenvoudiger, omdat je in dat geval enkel rekening hoeft te houden met de materiaalkosten. Indien je veel klussen gaat uitbesteden, kun je de benodigde kostenramingen verkrijgen door het opvragen van offertes. In dat geval is het verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken, zodat je een goede keuze kunt maken op basis van zowel de kwaliteit als de kosten. Vergeet hierbij niet dat er nog wat budget moet overblijven voor de inrichting, van een mooi tapijt tot een kokendwater kraan.