Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit is de winnaar van de Henry van de Velde Environment Gold Award 25

Gisteren reikte Flanders DC in BOZAR de Henry van de Velde Awards 25 uit. De awards tonen en bekronen niet alleen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten, maar ook producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. Daarmee benadrukken deze awards de belangrijke maatschappelijke rol van de designers en hun opdrachtgevers. Zij zetten de lijnen uit voor de toekomst en reiken ons slimme en zinvolle oplossingen aan voor actuele problemen.



Makers van de circulaire gevelsteen
De makers van de circulaire gevelsteen Gent Waste Brick for DING waren vooraf al zeker van de winst in twee categorieën: Design Research en Environmental, maar moest tot gisteravond wachten om te weten of het met Bronze, Silver of Gold naar huis mocht. Het is dus Gold in de categorie Environment. En Silver in de categorie Design Research. Gezien de vele kwalitatieve inzendingen was dat zeker geen evidentie.

Het onderzoek- en maaktraject van de circulaire gevelsteen was een echt groepswerk van Design Museum Gent, sogent, de architecten Carmody Groarke en ATAMA, Local Works Studio en BC materials. Goed voor een fijne delegatie dus in de Henry Le Boeufzaal in BOZAR, die bijzonder enthousiast het podium opging om de trofee voor de Henry van de Velde Environment Gold Award 25 te ontvangen.

Perfecte match
Het juryrapport was bijzonder duidelijk: "Zelden voelt de match tussen opdrachtgever, uitdaging, proces en uitkomst zo juist aan. Gent Waste Brick for DING wist met een doorgedreven onderzoek een baksteen te ontwikkelen waar geen bakken aan te pas komt. Ook hebben ze hun proces meticuleus in kaart gebracht én inzichtelijk gemaakt, zodat het op grote schaal kan worden gedeeld met de Gentenaar. Zo hebben ze in één beweging de discipline Design Research breed in het spotlicht geplaatst. Leading by example."

"Wat een fantastische erkenning voor de Gent Waste Brick for DING! Deze innovatieve circulaire gevelsteen is een toonbeeld van duurzaam design. Dat dit project met goud bekroond wordt, maakt ons ongelooflijk trots. Het is een schitterend voorbeeld van hoe Gent de toekomst vormgeeft: creatief, duurzaam en met een positieve impact op onze samenleving. Iedereen die hieraan meewerkte, verdient een dikke proficiat", zegt Astrid De Bruycker, schepen van cultuur en Joris Vandenbroucke, schepen van Stadsontwikkeling

Gent Waste Brick for DING
Gent Waste Brick for DING is een circulaire gevelsteen die op dit eigenste moment gemetst wordt voor de nieuwe museumvleugel DING van Design Museum Gent. De steen is gemaakt uit kalk, zand, witte cement en 63% grondstoffen afkomstig van afvalreststromen uit Gent, nl. gebroken beton en vermalen constructieglas. Het is een unieke witte gevelsteen met een bijzondere textuur, op basis van een 'schone' productie waar zo weinig mogelijk fossiele energie aan te pas komt. Het ontwerpteam koos na een uitgebreid onderzoek voor geperste in plaats van gebakken stenen vanwege hun lagere CO2-impact. De Gent Waste Brick stoot 66% minder CO₂ uit dan een klassieke baksteen. Het productieproces omvat het mengen van de grondstoffen, het persen, het uitharden en drogen van de stenen.

Het onderzoek voor het ontwikkelen van deze circulaire gevelsteen werd gefinancierd met een genereuze subsidie van Vlaanderen Circulair/OVAM en sogent, namens de Stad Gent. Design Museum Gent, sogent, de architecten Carmody Groarke en ATAMA, Local Works Studio en BC materials verrichtten samen het onderzoekswerk.

De steen werd vorig jaar lokaal in Gent geproduceerd op Het Arsenaal door BC materials. In april en mei kon het publiek deze productie meebeleven tijdens Do the Right DING. Sinds vorige week is het metsen van de gevelstenen effectief gestart. Wie nu passeert in de Drabstraat kan de gevelsteen in zijn volle glorie bekijken.

Museumgevel bouwen uit afvalreststromen
"Wat enkele jaren geleden een onmogelijke droom leek, een museumgevel bouwen uit afvalreststromen, is gelukt door het samenwerken van alle betrokken partners en met steun van de OVAM, Vlaanderen Circulair en met het vertrouwen van de stad Gent. Dit is maar één van de vele duurzame toepassingen in de nieuwe vleugel DING waarmee het museum heropent in 2026. Hiermee neemt Design Museum Gent een toonaangevende en sensibiliserende rol op in de zoektocht naar circulair ontwerpen en bouwen", vertelt Katrien Laporte, directeur Design Museum Gent.

"Dankzij de moed en de visie van de stad Gent, Design Museum Gent en het architectenteam hebben we kunnen bewijzen dat je een heel lokale gevelsteen kunt produceren in de stad, mét afvalstromen uit het Gentse en veel minder negatieve impact dan een gewone gevelsteen", aldus Ken De Cooman, CEO van BC materials.

Meer informatie:
BC materials CV
Block C, building D, 5th Floor
Havenlaan 104
1000 Brussels
+32 2 831 68 80
[email protected]
www.bcmaterials.org

Publicatiedatum: