De inflatie in Duitsland is in november 2024 opvallend gestegen naar 2,2 procent, ten opzichte van 2,0 procent in oktober. Dit volgt op twee maanden waarin de inflatie onder de twee procent bleef. De prijsstijgingen zijn echter niet overal merkbaar: de prijzen van meubels en verlichting daalden in november op jaarbasis licht met 0,7 procent. In vergelijking met oktober 2024 stegen de prijzen in deze categorie met 0,3 procent. Hiermee markeert november de tweede opeenvolgende maand van prijsstijgingen in de meubel- en verlichtingssector.
Foto: Dreamstime.
De gegevens wijzen erop dat inflatie verschillende sectoren op uiteenlopende manieren beïnvloedt. Terwijl de meubelmarkt een lichte prijsstijging liet zien, bleven andere sectoren minder getroffen. Ondanks de negatieve prijsontwikkeling op jaarbasis weerspiegelt de bescheiden maandelijkse stijging een trend van toenemende consumentenkosten in de categorie meubilair en verlichting.
Deze inflatiestijging past binnen een breder patroon van financiële druk waarmee veel sectoren in Duitsland te maken hebben. De meubelsector wordt geconfronteerd met veranderend consumentensentiment en aanhoudende uitdagingen in de woningbouw en het ondernemersvertrouwen. Zo daalde het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woonappartementen verder, met in oktober 2024 slechts 18.600 goedkeuringen, wat wijst op toenemende marktdruk.
Het vertrouwen onder leidinggevenden in de Duitse meubelsector verslechterde eveneens verder. Veel bedrijven rapporteerden een aanzienlijke daling in orders en een toenemende financiële onzekerheid. Volgens het ifo Instituut meldde in november 54 procent van de bouwbedrijven een tekort aan orders, een stijging ten opzichte van 49,9 procent in de maand ervoor. Dit teruglopende vraagvolume versterkt de zorgen in zowel de woningbouw als de meubelindustrie.
Toch zijn er ook lichtpuntjes. De export van Duitse meubelfabrikanten vertoont tekenen van herstel. In het derde kwartaal van 2024 wist de sector zich te herstellen van een eerdere exportdaling van 6,8 procent. Dit duidt op een stabilisatie van de internationale vraag naar Duitse meubelproducten, ondanks de aanhoudende uitdagingen op de binnenlandse markt.
Al met al wijzen de aanhoudende inflatiedruk en het afgenomen sectorvertrouwen erop dat de meubelmarkt een moeilijke periode doormaakt. Hoewel de prijzen voor meubels en verlichting licht zijn gestegen, blijven de bredere economische vooruitzichten onzeker door problemen in zowel de woningbouw als de maakindustrie.
Bron: www.moebelkultur.de