Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulaire innovatie: SaXcell en Blycolin lanceren handdoeken van gerecycled hoteltextiel

Het Enschedese bedrijf SaXcell heeft samen met textielservicebedrijf Blycolin een stap gezet richting een circulaire textielindustrie. Dankzij een innovatief chemisch recyclingproces worden afgedankte hotelhanddoeken omgezet in cellulosevezels, waarmee nieuwe textielproducten worden gemaakt. Dat meldt het nieuwsplatform Duurzaam Ondernemen.



Van textielafval naar vezel
SaXcell, opgericht in 2015 als onderzoeksproject van Saxion University of Applied Sciences, ontwikkelde een proces om cellulose te winnen uit katoenen textielafval. De resulterende vezel, eveneens genaamd SaXcell, heeft unieke eigenschappen: ze is sterker, zachter en vereist minder kleurstoffen bij verwerking. Bovendien kan de vezel opnieuw gerecycled worden, waardoor het proces aansluit bij circulaire principes.

Dit duurzame productieproces verbruikt aanzienlijk minder water en chemicaliƫn dan traditionele katoenproductie. SaXcell gebruikt slechts 10 liter water per kilo vezels, vergeleken met duizenden liters bij het verbouwen van nieuwe katoen.

Samenwerking binnen de textielketen
Blycolin, dat hoteltextiel levert en beheert, werkt al jarenlang samen met Wevotex, een van de aandeelhouders van SaXcell. Deze ketensamenwerking maakt het mogelijk om circulaire producten te ontwikkelen die voldoen aan de eisen van kwaliteit, prijs en duurzaamheid. Afgekeurd badstof wordt door SaXcell verwerkt tot nieuwe vezels, waarmee nieuwe producten zoals keuken- en badstofdoeken worden gemaakt.

Bron: Duurzaam Ondernemen

Publicatiedatum: