Alternatieve woonvormen zoals het leven in campers, boten of recreatiewoningen wordt vaak ontmoedigd door lokale overheden. Volgens de Vereniging Alternatief Wonen, geleid door Michel Bijlsma, worden mensen die kiezen voor deze manier van wonen geconfronteerd met stigma's, strenge handhaving en bureaucratische obstakels. Dat vertelt hij tegen Omrop Fryslân.
Foto: Dreamstime.
De huidige woningcrisis dwingt steeds meer mensen om naar onconventionele oplossingen te zoeken. Hoewel deze alternatieven vaak voldoen aan basisbehoeften, erkennen gemeentes ze niet als volwaardige woonoplossingen. Dit leidt bijvoorbeeld tot moeilijkheden bij het aanvragen van een briefadres, wat cruciaal is voor toegang tot zorg, werk of sociale voorzieningen. Bijlsma benadrukt dat gemeentes hierbij vaak aanvullende eisen stellen, zoals inzicht in persoonlijke administratie, wat in strijd kan zijn met wettelijke privacyregels.
Daarnaast blijkt handhaving een belangrijk knelpunt. Mensen die permanent op campings of vakantieparken verblijven, krijgen regelmatig te maken met controles en dwangsommen, ondanks oproepen vanuit de landelijke overheid om de handhaving tijdelijk te versoepelen. Bijlsma stelt dat gemeentes de mogelijkheid hebben om deze situaties te gedogen of passende alternatieven te bieden, maar dat dit in de praktijk nauwelijks gebeurt.
De Vereniging Alternatief Wonen pleit voor meer begrip en acceptatie van alternatieve woonvormen. Bijlsma benadrukt dat er ruimte en mogelijkheden zijn om deze woonoplossingen te ondersteunen, mits gemeentes bereid zijn hun beleid te versoepelen en flexibelere oplossingen te bieden.
Bron: Omrop Fryslân