Tijdens de vierde onderhandelingsronde op 9 december bleek dat de werkgevers naar de mening van de vakbonden niet bereid zijn om voldoende in te gaan op de door de FNV en CNV aangepaste voorstellen voor de cao. "Ze stelden een kleine loonsverhoging voor en negeerden andere belangrijke punten. Daarom hebben we besloten de onderhandelingen te pauzeren. We nemen nu de tijd om onze leden te overleggen over de volgende stappen", laten de vakbonden weten.
Foto ter illustratie. © Dragonimages | Dreamstime.com
In de derde onderhandelingsronde stelden de werkgevers een looptijd van 18 maanden voor, van 1 januari 2025 tot 30 juni 2026, met een loonsverhoging van 3% per 1 februari 2025 en 1,5% per 1 februari 2026, alleen voor de loonschalen. "Wij deden een tegenbod met een looptijd van 15 maanden en een loonsverhoging van 6,5% per 1 januari 2025 en 1,5% per 1 januari 2026. Daarnaast stelden we voor om de verhoging aan te passen voor lonen boven de cao-loonschalen.
Op 9 december kwamen de werkgevers terug met een aangepast voorstel: een looptijd van 18 maanden, van 1 januari 2025 tot 30 juni 2026, met een loonsverhoging van 3,5% per 1 februari 2025 en 1,75% per 1 februari 2026, opnieuw alleen voor de loonschalen. Dit voorstel is voor ons volstrekt onvoldoende en onacceptabel", aldus CNV en FNV.
"Ook op andere belangrijke onderhandelingspunten werd nauwelijks iets geboden wat serieus aansloot bij onze voorstellen. Zo werden de voorstellen om van 5 mei een jaarlijkse feestdag te maken, het loon bij geboorteverlof van 70% aan te vullen tot 100%, en een kleine uitbreiding van reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van tafel geveegd. "
Zorgen van werkgevers
Werkgevers maken zich zorgen over de hogere loonkosten voor bedrijven die het moeilijk hebben. "Maar door de lonen laag te houden, lossen ze de problemen in deze bedrijven niet op en treffen ze de hele branche. Een fatsoenlijke loonsverhoging is juist hard nodig om de zorgen over de verminderde koopkracht van werknemers weg te nemen en om de branche aantrekkelijk te houden voor jongeren en nieuwe medewerkers", zijn de vakbonden van mening.
Volgens CNV en FNV is er meer druk op werkgevers nodig om duidelijk te maken dat koopkracht gerepareerd moet worden. "Onze voorstellen zorgen voor een aantrekkelijke branche om in te werken. Met een duidelijke toekomstvisie op de cao is investeren in goede, moderne arbeidsvoorwaarden een logische aanpak. Het is niet meer de tijd om aan de zijlijn te blijven staan. Wij sturen onze leden een link naar een korte vragenlijst waarin we hen vragen wat zij kunnen doen om de werkgevers te overtuigen dat het menens is."
Meer informatie:
CNV
www.cnv.nl
FNV
www.fnv.nl