Rotan meubels maken sinds enkele jaren een comeback in de interieurwereld, meldt de VPRO. Wat ooit de trend was in de jaren zestig en zeventig, werd tien jaar geleden gemeden, maar tegenwoordig zijn ze weer populair in bohemian, Japandi- en Scandi-stijl woningen. De meubels worden geprezen om hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Maar is rotan werkelijk zo milieuvriendelijk als wordt beweerd? Lieke van den Krommenacker van het VPRO-programma Keuringsdienst van Waarde plaatst vraagtekens bij de claims van fabrikanten.
De eerste vraag die de presentatoren zich stellen, is: wat is rotan eigenlijk? De antwoorden variƫren van bamboe tot een soort riet. Na navraag bij natuurbeschermingsorganisatie IUCN blijkt rotan echter een palmsoort te zijn die alleen groeit in tropische regenwouden. Het is een slingerplant, die wel enorm groot kan worden. Het oogsten gebeurt door rotan los te snijden en de stukken via de rivier te vervoeren. Volgens rotanverkopers wordt de natuur hierbij niet aangetast, omdat de plant snel groeit. Ook winkelketens zoals Xenos geven aan dat hun rotanproductie duurzaam is.
Echter, Keuringsdienst van Waarde werpt een ander licht op het proces. Om te voldoen aan de hoge vraag, wordt rotan in snel tempo gekapt. Dit gebeurt vaak op een manier die schadelijk is voor het milieu, waarna de rotan wordt behandeld met dieselolie en giftige gassen om het ongediertevrij te maken voor de consument. De programmamakers tonen het volledige proces, en hoewel het luchtig gepresenteerd wordt, komt de boodschap duidelijk over: de duurzaamheid van rotan meubels is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.
Bron: Keuringsdienst van Waarde