De wereldwijde textielindustrie, die mode- en huishoudtextiel omvat, verbruikt jaarlijks 3,25 miljard ton grondstoffen. Van dit enorme volume wordt slechts 0,3% gerecycled, voornamelijk uit gerecyclede plastic flessen. Het gebruik van synthetische materialen op basis van olie is dominant, met 63% van de verbruikte grondstoffen afkomstig van oliegerelateerde stoffen. Deze bevindingen komen uit het recente Circularity Gap Report Textiles, gepresenteerd door Circle Economy en de H&M Foundation. Het rapport benadrukt dat de milieu-impact van de industrie aanzienlijk kan worden verminderd door over te schakelen op circulaire principes zoals hergebruik en duurzame mode.
Foto ter illustratie: Dreamstime.
Overproductie en milieuschade
Een belangrijke uitdaging voor de textielindustrie is de overproductie van goedkope, synthetische kleding. Massamerken brengen tegenwoordig tot wel 24 collecties per jaar uit, wat bijdraagt aan aanzienlijke milieuschade. De textielindustrie is verantwoordelijk voor 3,5% van de wereldwijde broeikasgasemissies en 5% van de wereldwijde vervuiling door nutriƫnten. De sector heeft ook een aanzienlijke invloed op de wereldwijde waterschaarste, goed voor bijna 4% van het totaal.
China en de Verenigde Staten dragen het meest bij aan de milieueffecten van de textielindustrie, waarbij China de grootste producent is en de VS de grootste consument. De milieu-impact per persoon in de VS ligt vijf tot acht keer hoger dan het wereldgemiddelde.
Bron: Duurzaam Ondernemen