Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eenderde van kleine ondernemers en zzp'ers overweegt te stoppen

Kleinbedrijf presteert weer beter, toch overweegt één op de drie ondernemers te stoppen. Dit staat vermeld in de vijftiende Kleinbedrijf Index over Q2 en Q3 2024. Een onverwacht groot deel (31%) van de ondernemers in Nederland denkt aan het stoppen van hun bedrijf. Financiële motieven spelen een grote rol, zoals (financieel) aantrekkelijk en zeker werk in loondienst en een lage winstgevendheid van hun eigen onderneming. Maar ook een hoge regel- en investeringsdruk zetten ondernemers aan om te stoppen met hun bedrijf. Opvallend is dat ondernemerskenmerken (leeftijd, opleiding, ondernemers ervaring) en motieven voor zelfontplooiing, flexibiliteit en voldoening nauwelijks een rol spelen.


Foto ter illustratie: Dreamstime.

Gevoeliger voor hinder door regelgeving
Een splitsing tussen ondernemers zonder en met personeel laat zien dat zzp'ers gevoeliger zijn voor hinder door regelgeving en een (financieel) aantrekkelijk dienstverband. Ondernemers met personeel laten zich meer beïnvloeden door een hoge investeringsdruk. Strengere toetsing op schijnconstructies door de Belastingdienst, zal naar verwachting een deel van de zzp'ers aanzetten te stoppen met hun bedrijf.

Aan hen die regelmatig denken aan stoppen is gevraagd wat zij gaan doen als zij de deuren sluiten. Het grootste deel gaat een baan zoeken loondienst (31%), begint een ander bedrijf (17%) of gaat met pensioen (16%). 25% gaf aan daar nog niet uit te zijn. Slechts 1% overweegt een bijzondere bijstandsuitkering.

Kleinbedrijf is positief te noemen
Het algemene beeld in het kleinbedrijf is positief te noemen. Omzetten stijgen flink. Het percentage ondernemers dat zich onder de bijstandsnorm uitbetaalt zakt aanzienlijk. Ook het percentage technische failliete bedrijven daalt. Hoewel het ondernemersvertrouwen afneemt van +29 naar +15 is de groei verwachting op langere termijn positief. Meer dan 80% van de ondernemingen groeit of herstelt van eerdere tegenvallers. Het is nu wachten op betere nettomarges in veel sectoren.

De vorig kwartaal ingezette positieve ontwikkeling bij ondernemers met personeel zet door. Zij zien meer groeikansen, staan positiever tegen investeringen, hebben een hogere weerstandsindex en hun ondernemersloon is beter. De ondernemerslonen stijgen erg traag, inmiddels kan 51% zich een ondernemersloon boven minimumloon veroorloven. Het gaat ook beter met de horeca en de detailhandel, die niet meer achterblijven in groeiverwachtingen. Ook hun continuïteit loopt weer in de pas met andere sectoren. Al moeten veel ondernemers in beide sectoren rondkomen van een loon onder bijstandsniveau.

Het aantal verwachte opheffingen stijgt licht van 3,7% naar 4,4%, maar de continuïteitsindex blijft met 74 op een hoge score. De behoefte aan financiering stijgt van 28% naar 33%. Het zijn vooral de groeiende bedrijven, ondernemers met personeel en ondernemers met een migratie achtergrond, die vaker naar financiering zoeken.

Bekijk hier de complete Kleinbedrijf Index (15e editie).

Publicatiedatum: