Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interieurtrend zorgt voor toename huisstofmijt

De dagen zijn weer korter, maar Nederlandse huishoudens maken het binnen aangenaam met de uit Denemarken overgewaaide Hygge interieur-trend, een look die draait om gezelligheid en comfort door onder andere het gebruik van dekens, plaids, kussentjes en kaarsen. Het is relatief eenvoudig om deze trend te realiseren, maar het is lastiger om de huisstofmijt kwijt te raken, die er net zo dol op is.

Uit nieuw onderzoek van ALK uit Almere blijkt dat 61% van de Nederlandse huishoudens dol is op Hygge. 25% heeft de trend al omarmd en 36% overweegt dat te gaan doen.



Hygge trend
Marie-Gon Vos, business coach voor interieur-ontwerpers begrijpt als geen ander de populariteit van Hygge. "Met textiel kun je op een makkelijke manier je huis opfleuren en smaakvol maken. Daarnaast biedt textiel meer voordelen. Vloerkleden bijvoorbeeld geven je woonkamer niet alleen een warmere uitstraling, maar hebben ook een verbindende factor. En het gebruik van zachte stoffen zoals plaids en kussens, wat centraal staat in de Hygge trend, zorgt naast gezelligheid ook voor extra comfort. Daarnaast verbetert de toepassing van textiel in je interieur de akoestiek."

Uit het onderzoek blijkt echter dat 55% van de huishoudens zich niet realiseert dat de interieurtrend problemen kan creëren, die veroorzaakt worden door de huisstofmijt. Het kan allergische reacties veroorzaken met onder andere niezen, jeukende ogen, hoesten en een loopneus als gevolg. Het onderzoek benadrukt de noodzaak om bij het creëren van een Hygge-interieur ook rekening te houden met hygiëne.

Piekseizoen
Hoewel de huisstofmijt het hele jaar door problemen kan veroorzaken, is het piekseizoen voor huisstofmijtallergie van oktober tot april. We zitten meer binnen met elkaar en mogelijk wordt de toename van huisstofmijtallergeen aangewakkerd door verwarmingssystemen en ramen die gesloten blijven tijdens de koudere maanden.

Het verband tussen huisstofmijt en luchtwegallergieën werd 60 jaar geleden ontdekt in Leiden. Prof. Frits Th. M. Spieksma ontdekte dat er een significant verband was tussen de aanwezigheid van huisstofmijt en allergieën, wat vooral impact heeft op luchtwegen.

Er kunnen maar liefst 1 miljoen huisstofmijten leven in één matras en dat verklaart waarom de meeste mensen die daar gevoelig voor zijn, 's nachts of 's ochtends allergische symptomen krijgen, ze worden bijvoorbeeld wakker met een loopneus of verstopte neus. De symptomen bestaan niet alleen uit niezen, neus en oogklachten, of ademhalingsproblemen, maar ze triggeren ook het immuunsysteem waardoor mensen zich moe en lusteloos voelen, doordat ze een slechte nachtrust hebben. Inwoners van steden hebben vaker last van huisstofmijtallergieën, dit is deels te wijten aan het feit er meer verontreinigende stoffen in de stadslucht zitten, en dat ramen daar vaker gesloten zijn.

Symptomen allergie
Lisa van der Putten, KNO-arts bij NoordWest Ziekenhuisgroep Alkmaar en Den Helder is allergie-specialist van de allergie-poli in dit ziekenhuis. Ze ziet vaak patiënten die zonder het te weten, last hebben van de huisstofmijt. "Ik zie veel mensen die door deze allergie last hebben van niezen, tranende ogen en meer. Maar er lopen ook Nederlanders rond met de allergie, zonder zich daarvan bewust te zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld last van blijvende vermoeidheid en concentratieproblemen. De klachten zijn niet seizoensgebonden, waardoor huisstofmijtallergie moeilijker te herkennen is dan bijvoorbeeld hooikoorts. Vaak worden de klachten geaccepteerd, maar het loont zeker de moeite ze te bespreken met de huisarts. Want als die constateert dat de klachten gerelateerd zijn aan huisstofmijt, wordt de patiënt zich ervan bewust dat bedden, banken, dekens en kussens regelmatig schoongemaakt en gelucht moeten worden. Als je dat niet doet, krijg je niet alleen last van de huisstofmijt maar ook van de uitwerpselen van het beestje, waardoor klachten kunnen verergeren."

Allesoverallergie.nl
Om een woning beter bestand te maken tegen huisstofmijt en de kans op allergische reacties te verkleinen adviseert Allesoverallergie.nl, een initiatief van ALK, om tapijten, beddengoed en gestoffeerd meubilair regelmatig en consequent schoon te maken. Kies bijvoorbeeld voor plaids en kussenhoezen die op 60 graden gewassen kunnen worden. Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid te verlagen door goed te ventileren en regelmatig in alle ruimtes ramen te openen.

Allesoverallergie.nl is een platform voor consumenten en geeft, zoals de naam doet vermoeden, veel informatie en tips over verschillende allergieën, waaronder ook een infographic met weetjes en feiten over de huisstofmijt. Of wanneer je je allergieklachten wilt bespreken met je huisarts kan de checklist je daarbij goed helpen.

Meer informatie:
Allesoverallergie.nl
www.allesoverallergie.nl

Publicatiedatum: