RetourMatras, een Nederlands recyclingbedrijf gespecialiseerd in oude matrassen, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke groei doorgemaakt dankzij innovatieve technologieën en stimulerende wetgeving. Het bedrijf verwerkt jaarlijks anderhalf miljoen matrassen tot herbruikbare materialen zoals judomatten, isolatieproducten en ondertapijt. Deze recyclingprocessen leveren een CO2-besparing van 114 miljoen kilo per jaar op, vergeleken met verbranding. Dat meldt Business Insider.
Recyclinginnovaties
In Lelystad ontwikkelde RetourMatras technologie om polyurethaanschuim uit oude matrassen om te zetten in repolyol, een circulaire grondstof voor nieuw schuim. Dit product, een stroperige vloeistof die een sleutelrol speelt in de productie van matrassen, wordt al gebruikt door bedrijven als Ikea. Daarnaast recyclet het bedrijf matrashoezen tot viltproducten en metaal uit veren en ritsen, dat elders wordt verwerkt.
Blik op de toekomst
Hoewel het bedrijf een omzet van 25 miljoen euro draait en break-even opereert, is er ruimte voor verbetering. Jaarlijks belandt nog steeds een miljoen matrassen in de verbrandingsoven door gebrek aan geschikte inzamelmethoden. RetourMatras pleit voor een uniform Europees beleid om recycling te bevorderen en stelt voor dat gemeenten matrassen beter inzamelen om verspilling te minimaliseren.
Met nieuwe faciliteiten in aanbouw en plannen om de recyclingcapaciteit verder te vergroten, blijft RetourMatras zich inzetten voor een circulaire economie. "We blijven innoveren en uitbreiden, ongeacht de wetgeving", vertelt directeur Chico van Hemert tegen Business Insider.