Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Woning met een koelkast uit 1932

Een opmerkelijk woonhuis aan de Albrecht Dürerstraat in Amsterdam-Zuid, ontworpen door architect G.J. Rutgers tussen 1929 en 1932, is onlangs uitgeroepen tot gemeentelijk monument. Dit besluit onderstreept de unieke historische waarde van het pand, met name door de uitzonderlijk goed bewaarde keuken die nog steeds een werkende koelkast uit de bouwperiode bevat. Deze koelkast, waarschijnlijk de oudste nog in gebruik zijnde koelkast in Nederland, vormt een bijzonder stukje huisgeschiedenis.

De koelkast vormt één geheel met het aanrecht. Foto: Paul Nieuwenhuizen, Monumenten en Archeologie gemeente Amterdam.

De woning maakt deel uit van een huizenblok ontworpen voor een bouwmaatschappij, waarbij de koopwoningen werden voorzien van talrijke bijzondere afwerkingen zoals glas-in-loodramen, diverse soorten vloeren, en geavanceerde installaties voor die tijd, waaronder een 'Electrische Frigidaire-Koelinstallatie'. Terwijl in veel van de oorspronkelijke woningen deze unieke elementen in de loop der tijd zijn verdwenen of gemoderniseerd, is in dit specifieke huis een groot deel van de oorspronkelijke inrichting en installaties intact gebleven.

De koelkast, een product van General Motors bekend als 'frigidaire', vertegenwoordigt een belangrijk stuk technologische geschiedenis. In de vroege twintigste eeuw was de introductie van de koelkast in Nederlandse huishoudens revolutionair, aangezien het een veel beter alternatief bood dan de traditionele ijskasten die met blokken ijs werkten. De frigidaire bood constante temperaturen en een droge atmosfeer, wat de houdbaarheid van etenswaren aanzienlijk verbeterde en het gebruiksgemak verhoogde.

De koelkast in dit huis is uniek vanwege de integratie met de keuken en de plaatsing van de motor in de kelder, wat wijst op een specifieke aanpassing of ontwerp door architect Rutgers. Dit detail benadrukt de innovatieve benadering van wooncomfort en technologie in de periode van bouw.

Dit monumentale pand en zijn keuken vertellen een verhaal over de evolutie van huishoudelijke technologieën en het dagelijks leven in de vroege twintigste eeuw. Het onderstreept tevens de transitie van de koelkast van luxe item naar een alledaags noodzakelijk huishoudelijk apparaat in de naoorlogse periode. Met de erkenning als gemeentelijk monument wordt de historische en culturele waarde van dit bijzondere huis en zijn interieur gewaarborgd voor toekomstige generaties.

Bron: Amsterdam.nl

Publicatiedatum: