Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubels van Egyptische sigarettenpeuken

Ook kleinere mkb'ers kunnen voor hun eerste internationale stappen steun krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het buitenlandnetwerk. CIG.DESIGN deed ervaringen op tijdens een handelsmissie naar Egypte. Mathew Welson, 'aansteker' van CIG.DESIGN, en Renate Douwes, business development coördinator bij RVO, vertellen hoe dat ging.


Foto: © CIG-design.

De drijfveren van CIG.DESIGN
Voordat er aandacht besteed wordt aan CIG.DESIGN, wordt het initiatief 'Peukenzee' toegelicht. Voor wie het niet kent: Peukenzee verzamelt sigarettenpeuken bij grote kantoren en muziekfestivals en verwerkt ze in tafels. Daarmee wil Peukenzee iets doen aan de miljarden peuken die jaarlijks op straat worden gedumpt. De schade hiervan voor het milieu is groter dan de meeste mensen beseffen. Niet alleen het plastic in de filters is schadelijk, maar ook de teer, nicotine en andere chemicaliën die vrijkomen.

Maar tafels ervan maken… Hoe doe je dat? Uit sigarettenpeuken kun je acetaat halen, waarmee je een grondstof kunt maken. En dáármee kun je weer van alles maken, zoals brillen en meubels. Hier komt CIG.DESIGN in het verhaal – want sinds een bezoek aan Egypte is Peukenzee internationaal gaan opereren. Van drijfveer tot internationaal zakendoen: 'aansteker' Mathew Welson wil er meer over vertellen.

Egyptische peuken voor Nederlandse meubels
Mathew Welsons internationale verhaal begon met een telefoontje: of hij voor zaken naar Egypte wilde. (De beller wist niet dat zijn ouders toevallig van Egyptische afkomst zijn.)

Welson begon online-informatie te zoeken over het land. Op de website van RVO zag hij dat er een handelsmissie naar Egypte georganiseerd werd. "Ik wist eigenlijk niet eens dat er handelsmissies bestonden." Na een informatiegesprek ging hij mee naar Egypte.

Eenmaal daar zag Mathew Welson kansen toen hij zag hoeveel peuken er in de Egyptische hoofdstad op straat lagen. "In die regio is het sigarettengehalte nog eens maal 10 van wat het hier is."

Caïro heeft veel particuliere afvalverwerkers die het afval en vuilnis bij flatgebouwen ophalen en scheiden. Zij worden zabbaleen genoemd. Mathew Welson: "We vroegen hen: willen jullie ook sigarettenfilters verzamelen? Voor iedere kilo aan filters krijgen jullie 25 Egyptische ponden." Toen hij merkte dat dat goed ging, vroeg hij hetzelfde aan mensen die minder snel aan inkomen konden komen. Ook zij gingen voor CIG.DESIGN peuken rapen in parken, wijken en bij flats.

Alle verzamelde sigarettenfilters krijgen een 'pre-treatment', waardoor ze die kunnen meenemen naar Nederland, vertelt Welson. "Dat is nu 100 kilo peuken per maand. Ze staan hier in tonnen in de opslag."

De productie van de tafels naar Egypte verplaatsen klinkt logisch, maar Welson vindt de productie daar nog niet duurzaam genoeg. "Er wordt veel water gebruikt en soms zelfs diesel. In Nederland kunnen we veel duurzamer produceren." Andersom is er nu ook een CIG.DESIGN-tafel geleverd aan Cairo Festival City – een zakendistrict in Caïro.

Publicatiedatum: