Eerder deze week is het recyclebedrijf Vinylrecycling in Lelystad officieel failliet verklaard. Het faillissement volgt op langdurige exportbeperkingen, een conflict met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de ontevredenheid van crediteuren. Acht medewerkers verliezen hun baan.
Ondernemer Ivo Besselsen laat op social media weten er kapot van te zijn. "Twee foto's zeggen meer dan twee jaar slapeloze nachten. We zijn nummer 7 in de rij van faillissementen in de kunststofrecycling, en het eerste familiale recyclingbedrijf zonder subsidies. Ik wil iedereen bedanken voor het geduld en het meedenken in een circulaire oplossing. Het is nu wachten op de uitspraak van de Raad van State."
'Wij zijn failliet door politieke bureaucratie. Wat is nu het alternatief voor PVC en VINYL? Verbranden?!', valt te lezen bij het pand van Vinylrecycling.
Juridische conflict
Vinylrecycling specialiseert zich in de verwerking van polyvinylchloride (pvc) tot granulaat, dat wereldwijd wordt ingezet voor het produceren van diverse goederen zoals platen en regenlaarzen. Volgens de ILT valt het granulaat onder afvalstoffen en mag het niet naar het buitenland worden geƫxporteerd. Dit standpunt wordt door het bedrijf betwist, dat granulaat als grondstof beschouwt. Het juridische conflict heeft geleid tot ernstige operationele beperkingen en betalingsachterstanden.
Het conflict met de ILT raakt de kern van Vinylrecycling's activiteiten. Exportbeperkingen hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van de voorraad onverkocht blijft, wat de financiƫle druk vergroot. Dit terwijl schommelingen in de marktprijs van gerecycled pvc geen directe rol spelen in de problemen van het bedrijf.
Strijd om doorstart
Ondanks het faillissement blijft het bedrijf zoeken naar oplossingen. "Nu gaan we in overleg met de curator om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor een doorstart", vertelde CEO Van Gulik eerder deze week. Ook wordt er gezocht naar overnamekandidaten. Volgens hem staat er te veel op het spel: "Het kan toch niet zo zijn dat de 20.000 tot 30.000 ton aan fabrieksuitvallen simpelweg naar de verbranding of vuilstort moet worden afgevoerd."
Meer informatie:
Vinylrecycling
www.vinylrecycling.com