Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conflict met ILT kost Vinylrecycling de kop

CEO Huib van Gulik: "We onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een doorstart"

Het recyclebedrijf Vinylrecycling in Lelystad, is dinsdag officieel failliet verklaard. Dit meldt CEO Huib van Gulik. Het faillissement volgt op langdurige exportbeperkingen, een conflict met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de ontevredenheid van crediteuren. Acht medewerkers verliezen hun baan.


Huib van Gulik, CEO van Vinylrecycling.

Conflict met ILT centraal in problemen
Vinylrecycling specialiseert zich in de verwerking van polyvinylchloride (pvc) tot granulaat, dat wereldwijd wordt ingezet voor het produceren van diverse goederen zoals platen en regenlaarzen. Volgens de ILT valt het granulaat onder afvalstoffen en mag het niet naar het buitenland worden geƫxporteerd. Dit standpunt wordt door het bedrijf betwist, dat granulaat als grondstof beschouwt. Het juridische conflict heeft geleid tot ernstige operationele beperkingen en betalingsachterstanden.

"Een aantal crediteuren verloor het geduld, en de eigenaar van een van de bedrijfspanden heeft via de kantonrechter de huur opgezegd", schrijft Van Gulik in een verklaring. "Dit betekent dat het pand ontruimd moet worden."

Strijd om doorstart
Ondanks het faillissement blijft het bedrijf zoeken naar oplossingen. "Nu gaan we in overleg met de curator om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor een doorstart", meldt Van Gulik. Ook wordt er gezocht naar overnamekandidaten. Volgens hem staat er te veel op het spel: "Het kan toch niet zo zijn dat de 20.000 tot 30.000 ton aan fabrieksuitvallen simpelweg naar de verbranding of vuilstort moet worden afgevoerd."

Achtergrond: de impact van regelgeving
Het conflict met de ILT raakt de kern van Vinylrecycling's activiteiten. Exportbeperkingen hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van de voorraad onverkocht blijft, wat de financiƫle druk vergroot. Dit terwijl schommelingen in de marktprijs van gerecycled pvc geen directe rol spelen in de problemen van het bedrijf.

Volgens Van Gulik wordt er ook gekeken naar politieke en juridische oplossingen. "Een harmonisatie van regelgeving in lijn met Europese standaarden is essentieel voor de toekomst van de circulaire economie", stelt hij.

Perspectieven op een oplossing
De uitspraak van de Raad van State, die op 1 januari 2025 wordt verwacht, is voor Vinylrecycling van cruciaal belang. Als deze uitspraak positief is, zouden exportbeperkingen kunnen worden opgeheven. Ondertussen pleit het bedrijf voor een meer constructieve samenwerking met de overheid.

Ondernemer Ivo Besselsen riep de ILT eerder al op tot dialoog. "Als ambtenaren van ILT achterdocht en wantrouwen overboord gooien, is er geen faillissement en kunnen we groeien en bloeien." Hij stelde voor om samen met hen de eindverwerkers in het buitenland te bezoeken.

Meer informatie:
Vinylrecycling
www.vinylrecycling.com

Publicatiedatum: