Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Weinig zzp’ers zien loondienstverband bij opdrachtgever zitten'

Het aantal zelfstandigen daalde het afgelopen kwartaal met vijfduizend, terwijl dat aantal de afgelopen jaren juist vrijwel continu groeide. Dat roept de vraag op: zorgt de naderende handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 nu al voor een beweging van het zzp-schap naar vaste contracten?

Marion van Happen van HeadFirst Group gaat in op deze vraag. Dit bedrijf is een internationale HR tech dienstverlener en het grootste platform voor professionals in de Benelux, actief in vijftien Europese landen. De organisatie biedt een diversiteit aan HR-oplossingen.



7 procent zzp'ers ziet loondienstverband bij opdrachtgever zitten
Uit onderzoek van HeadFirst Group onder honderden hoogopgeleide zzp'ers deze week blijkt dat bijna 20 procent van de zzp'ers – in meer of mindere mate - overweegt te stoppen als zelfstandige door de huidige onrust over handhaving. Als de huidige tendens doorzet en het zzp-schap voor zelfstandigen echt in het geding komt, zou 7 procent van de hoogopgeleide zzp'ers kiezen voor een loondienstverband bij zijn of haar opdrachtgever. De overgrote groep kiest liever voor alternatieven als het aanpassen van hun diensten naar projectvorm, een tijdelijke payroll-constructie of een vorm van detachering - wat in de CBS-data overigens ook geteld wordt als een werknemer met een vaste arbeidsrelatie.

Niet in loondienst
Zzp'ers hebben massaal hun mening laten horen tijdens het onderzoek. Eén van de hoogopgeleide zzp'ers zegt: "Versterk de arbeidsinspectie en handhaaf op schijnzelfstandigheid. Laat mij lekker ondernemen. Ik wil niet in loondienst." Een ander geeft een oplossingsrichting: "Laat alle werkende mensen - of je nu voor een werkgever werkt of als zelfstandige – socialeverzekeringspremie betalen. Een sociale basis voor iedereen. Hiermee krijg je maximale vrijheid en flexibiliteit in de arbeidsmarkt, omdat mensen vrij kunnen kiezen of ze het fijner vinden om in loondienst te werken of als zelfstandige."

Beweging naar vast contract
De onrust in de markt laat zzp'ers zichtbaar niet koud, maar zorgt dit nu al voor een beweging naar meer vaste arbeidsrelaties? Het is mogelijk dat dit een eerste effect is. Maar gezien het lage percentage (7 procent) aan hoogopgeleide zzp'ers die nu een loondienstverband overwegen, is de verwachting dat de beweging niet uit deze groep komt. Dat zou betekenen dat de beweging vooral onder praktisch geschoolde zzp'ers gaande is.

Meer informatie:
HeadFirst Group
www.headfirst.group

Publicatiedatum: