Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gasprijs op hoogste punt van het jaar

De prijs van gas is recent gestegen naar ongeveer 46 euro per megawattuur, de hoogste prijs van dit jaar. Deze stijging is vooral merkbaar voor huishoudens met een dynamisch contract, waarbij de prijzen per dag of per dagdeel kunnen variƫren. Als de prijzen hoog blijven, kunnen de energiekosten voor veel Nederlanders verder oplopen.

Begin november was de prijs voor een megawattuur gas nog 39 euro, maar inmiddels is deze met 7 euro gestegen. De laatste keer dat de prijs boven de 45 euro lag, was in december vorig jaar.



Hoger gasverbruik
De toename van de gasprijs wordt toegeschreven aan een hoger gasverbruik, met name door gascentrales die de afgelopen weken zijn ingezet om elektriciteit op te wekken. Dit is het gevolg van een periode van weinig zon en wind, waardoor hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens minder elektriciteit produceerden.

Daarnaast speelt de situatie rondom Gazprom een rol. Het Russische staatsbedrijf levert momenteel minder gas aan Europa door een conflict met het Oostenrijkse energiebedrijf OMV, wat de al krappe gasmarkt verder onder druk zet.

Elektriciteitsprijzen lopen op
Voor huishoudens met een dynamisch contract betekent dit dat de elektriciteitsprijzen, die stijgen door het gebruik van gascentrales, vooral in de avond flink kunnen oplopen. De tarieven kunnen zelfs oplopen tot 80 cent per kilowattuur. Energie-experts adviseren gebruikers van dynamische contracten om flexibel te zijn en voornamelijk overdag stroom te verbruiken.

Voor huishoudens met een vast of variabel contract is het afwachten of de energiekosten verder stijgen, afhankelijk van de duur van de huidige tarieven en het inkoopbeleid van de energieleverancier. Huishoudens met een vast contract dat de komende maanden doorloopt, zullen weinig verandering merken. Echter, voor diegenen met een contract dat begin volgend jaar herzien wordt, kunnen de stijgende prijzen merkbare gevolgen hebben.

Bron: NU.nl

Publicatiedatum: