Tijdens de recente onderhandelingen over de nieuwe cao voor de interieurbouw en meubelindustrie, hebben de vakbond FNV en werkgevers hun kaarten op tafel gelegd. Het hete hangijzer? Het loongebouw. De tweede onderhandelingsronde op 13 november stond in het teken van diepgaande discussies hierover, met een duidelijke kloof tussen de verwachtingen van werknemers en wat werkgevers willen bieden.
Volgens de FNV is het loonbod van de werkgevers onacceptabel laag. "Zij stellen een verhoging voor van slechts 2,5% per 1 maart voor de komende twee jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse verhoging van slechts 2,1%. De werkgevers, vertegenwoordigd door de werkgeversorganisatie CBM, lijken weinig speelruimte te hebben, met de metafoor "onderhandelen met de handen op de rug"."
De FNV benadrukt de urgentie van een herzien loongebouw. Met de snelle stijging van het minimumloon, dat op €14,06 per 1 januari 2025 staat, komen de laagste schalen gevaarlijk dicht bij dit minimum te liggen. De vakbond stelt daarom een minimumuurloon van €16 voor, om een leefbaar inkomen te garanderen, wat tevens een positieve doorwerking zou hebben op de hogere loonschalen.
Een ander twistpunt is de huidige regeling in de cao die werknemers financieel straft bij herhaaldelijke ziekte. De huidige bepaling, die het loon verlaagt naar 90% vanaf de derde ziekmelding, wordt door werkgevers voorgesteld om nog strenger te worden. FNV is hier sterk op tegen en pleit voor het schrappen van deze strafmaatregelen.
Het voorstel van werkgevers om flexibeler te werken, afhankelijk van de drukte, vindt geen gehoor bij de werknemers. Uit een enquête onder werknemers blijkt dat bijna niemand hier interesse in heeft. Volgens de FNV hoort modern werkgeverschap een goede balans tussen werk en privé te waarborgen, met een degelijke planning die ruimte biedt voor incidenteel overwerk of tijd-voor-tijd afspraken.
Met de volgende onderhandelingsronde gepland op 26 november, roept de FNV werknemers op om hun mening te delen en het gesprek aan te gaan met collega's. Feedback kan worden gegeven via [email protected].
Lees hier wat CNV van de onderhandelingen vindt.