Op 19 november zal het faillissement aangevraagd worden voor Vinylrecycling, een recyclebedrijf uit Lelystad. Dit doet het bedrijf niet zelf, maar dit gebeurt door crediteuren die niet langer willen wachten op uitspraak van Raad van State. Dat verklaart Ivo Besselsen van Vinylrecycling op LinkedIn. "Allemaal niet nodig die ellende, maar ik blijf vechten", laat de strijdvaardige ondernemer weten.
Zijn bedrijf, gespecialiseerd in de verwerking van gerecycled vinyl, ziet zich ernstig belemmerd door strikte exportbeperkingen op gerecyclede grondstoffen. Deze beperkingen zijn opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en hebben geleid tot een juridische strijd met de Nederlandse Staat. De uitspraak hierover, die aanvankelijk in november verwacht werd, is uitgesteld tot 1 januari 2025. Voor Vinylrecycling komt dit echter te laat.
CEO Huib van Gulik van Vinylrecycling zal volgens AfvalOnline met de curator in gesprek gaan om te onderzoeken of een doorstart tot de mogelijkheden behoort, of dat het bedrijf in verzet gaat tegen het faillissement. Hij hoopt dat er gegadigden zullen zijn die mogelijkheden zien in de recycling van pvc en het bedrijf over willen nemen. Met de zoektocht naar potentiële overnamekandidaten of strategische partners is hij al begonnen. "We proberen de boel weer overeind te krijgen. Als we omvallen, dan gaat er namelijk zo'n 20 tot 30 kton pvc per jaar de grond of de verbranding in, in plaats van dat het gerecycled wordt", zegt hij in een interview met AfvalOnline.
Ivo Besselsen van Vinylrecycling.
Voorstel
Als het aan Ivo ligt, is deze gehele situatie niet nodig. Hij richt zich tot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). "Als de ambtenaren van ILT achterdocht en wantrouwen overboord gooien is er geen faillissement en kunnen we groeien en bloeien."
Hij stelt op social media voor om een trip te maken met hen naar verwerkers in India. "Zo kunnen ze zien hoe het al jaren gaat. Als ik het mis heb, is het voor hen een snoepreisje. Als dat niet zo is, heb ik kunnen bewijzen dat mijn verhaal klopt en zal ITL toe moeten geven dat meer dan 50 jaar ervaring (en heel veel vlieguren) staan voor kennis en expertise in de verwerking van PVC."
Schommelende marktprijs
In tegenstelling tot veel andere kunststofrecyclingbedrijven speelt de schommelende marktprijs van gerecycled materiaal geen directe rol in de financiële problemen van Vinylrecycling. De uitdagingen komen vooral voort uit aanvullende eisen van de ILT, die het bedrijf verhinderen om gerecyclede grondstoffen vrij naar het buitenland te exporteren. Hierdoor blijft een belangrijk deel van hun voorraad onverkocht, wat de cashflow ernstig heeft aangetast. Vinylrecycling hoopt dat een positieve uitspraak van de Raad van State de exportbeperkingen kan verlichten, waardoor het bedrijf weer rendabel kan worden.
Perspectief op doorstart
Ondanks de financiële druk blijft Vinylrecycling zoeken naar mogelijkheden voor een doorstart en spreekt het bedrijf geïnteresseerde partijen aan om samen te werken. Vinylrecycling is op zoek naar investeerders en strategische partners die een mogelijke overname of herstructurering willen ondersteunen. Ook doet het bedrijf een beroep op de politiek om regelgeving rond export en hergebruik van grondstoffen beter af te stemmen op Europese wetgeving. Volgens de onderneming is een harmonisatie van deze regels van cruciaal belang voor het versterken van de circulaire economie in Nederland.
Op 22 augustus jl. verscheen het artikel:
Ivo Besselsen van Vinylrecycling na rechtszaak over export PVC:
'Diepgewortelde achterdocht en wantrouwen verstoren de circulaire economie'
Meer informatie:
Vinylrecycling
www.vinylrecycling.com