Werknemers staan momenteel stevig in hun schoenen als zij onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. Dat is vooral terug te zien aan de stevige loonsverhogingen en extra beloningen. Maar bedrijven zeggen dat er nog veel meer op het verlanglijstje staat. Dat meldt NU.nl.
Foto ter illustratie. © Aliaksandra Salalaika | Dreamstime.com
De arbeidsmarkt heeft een significante verschuiving ondergaan waarbij werknemers steeds meer macht naar zich toe trekken, een ontwikkeling die volgens experts de komende jaren zal aanhouden door aanhoudende krapte en vergrijzing. Joost Fortuin, managing director van PageGroup, merkt op dat werknemers en sollicitanten hoge eisen stellen aan potentiële werkgevers, variërend van doorgroeimogelijkheden tot extra's zoals sportfaciliteiten en gratis maaltijden. Deze trend heeft de dynamiek op de arbeidsmarkt omgekeerd vergeleken met tien jaar geleden, toen werknemers tijdens de financiële crisis nog alles uit de kast moesten halen om aangenomen te worden.
De huidige situatie brengt echter ook uitdagingen met zich mee. De extra kosten die bedrijven maken om aan de eisen van werknemers te voldoen, dragen bij aan de inflatie. Daarnaast is maatwerk volgens Fortuin cruciaal om meer balans op de arbeidsmarkt te creëren. Ondertussen blijft het personeelstekort in sectoren zoals techniek, zorg en onderwijs groot, met momenteel ongeveer 419.000 openstaande vacatures volgens het UWV. Aan de cao-tafels zijn de gevolgen van deze machtsverschuiving zichtbaar, met lonen die vorig jaar met gemiddeld 7,3 procent zijn gestegen, een historisch hoogtepunt.
Volgens Olaf van Vliet, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden, is dit het resultaat van een werknemersmarkt waarbij werknemers beter in staat zijn te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Bedrijven proberen op verschillende manieren aantrekkelijk te blijven voor werknemers, variërend van hogere loonafspraken tot het aanbieden van extra's zoals cursussen of leaseauto's, in een poging om talent aan te trekken en te behouden in een steeds competitievere markt.
Bron: NU.nl