Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanbod hoeveelheid retailpanden neemt af

De Nederlandse vastgoedmarkt kampt met een aantal verschuivingen, vooral binnen de sectoren van huurwoningen en retail, terwijl de kantorenmarkt tekenen van stabilisatie vertoont. In een recente analyse wijst ABN Amro op de impact van regulering, belastingmaatregelen, en veranderende consumentenvoorkeuren op het vastgoedlandschap.



Huurwoningen
Het aanbod aan huurwoningen is fors gedaald, mede door strengere wetgeving zoals de Wet betaalbare huur en verhoogde belastingen. Deze maatregelen hebben geleid tot een afname van 38% in het aantal huurwoningen op platforms zoals Pararius vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Volgens ABN Amro blijven huurders langer in hun woningen en nemen eigenaren hun woningen vaker uit de verhuurmarkt om deze te verkopen, een proces dat bekend staat als "uitponden." Dit verkleint zowel het aanbod als de totale voorraad huurwoningen.

De afname in huurwoningen treft vooral groepen die geen toegang hebben tot de koopmarkt, zoals studenten en alleenstaanden. Vooral in grote steden, waar koopwoningen prijziger zijn, leidt deze trend tot druk op de toegankelijkheid van betaalbare huisvesting.

Retail
De fysieke retailmarkt krimpt door de opkomst van online winkelen, wat al heeft geleid tot het faillissement van ketens zoals Esprit en Bristol. Ondanks pogingen van retailers om klanten met extra belevingen terug te lokken naar fysieke winkels, zoals door 'retailtainment', blijft het herstel fragiel. Volgens gegevens van Locatus lijkt de daling van fysieke winkels mogelijk tot stilstand te komen, maar van een keerpunt is nog geen sprake.

Bron: Vastgoedmarkt

Publicatiedatum: