De Europese Commissie verdenkt de populaire Chinese webwinkel Temu ervan te weinig te doen tegen de verkoop van illegale producten op zijn platform en de verslavende werking van zijn dienstverlening. Het dagelijks bestuur van de EU start daarom een onderzoek onder de nog jonge digitale dienstenwet (DSA). Dat kan uiteindelijk leiden tot boetes van 6% van de jaaromzet. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
De Europese Commissie heeft de Chinese online winkel Temu onder de loep genomen om te verzekeren dat het voldoet aan de Digital Services Act (DSA), met specifieke aandacht voor de veiligheid van producten verkocht op het platform. Eurocommissaris Margrethe Vestager benadrukt de noodzaak dat producten die via Temu worden aangeboden, voldoen aan EU-standaarden om consumentenschade te voorkomen. De zorgen ontstonden mede door Temu's onvoldoende actie tegen malafide handelaren en beperkte toegang voor controleurs tot data.
Sinds de lancering in Europa in april 2023, heeft Temu een snelle groei doorgemaakt, met een gebruikersaantal dat in september al op 92 miljoen lag. Deze groei heeft de aandacht van autoriteiten getrokken, met name van Ierse en Duitse autoriteiten die Brussel van relevante data voorzagen. Ondanks enige vooruitgang in het verbeteren van controlesystemen door Temu, vinden EU-functionarissen de genomen stappen onvoldoende. De Commissie heeft geen specifieke producten genoemd, maar wijst op speelgoed dat niet voldoet aan Europese normen en de verkoop van farmaceutische en cosmetische producten als voorbeelden van zorg. Temu heeft gereageerd door te benadrukken serieus te werken aan het voldoen aan DSA-verplichtingen en de samenwerking met regelgevers te zoeken.
Dit onderzoek naar Temu volgt op eerdere acties van de Europese Commissie tegen andere Chinese e-commerce platforms zoals AliExpress en Shein, in het kader van de handhaving van de DSA. Daarnaast overweegt de EU de afschaffing van de vrijstelling van invoerheffingen voor pakketjes onder de €150, een maatregel die vooral gericht is op het gelijk trekken van de speelveld voor Europese concurrenten. Bron: fd.nl
UPDATE 01/11/2024 - 17.00 uur:
In een reactie laat Temu-woordvoerster Gentiana Kolnrekaj het volgende weten:
Temu neemt haar verplichtingen onder de DSA serieus en investeert voortdurend om ons nalevingssysteem te versterken en de consumentenbelangen op ons platform veilig te stellen.
We zullen volledig samenwerken met de regelgevers om ons gezamenlijke doel van een veilige, vertrouwde marktplaats voor consumenten te ondersteunen.
Los daarvan kunnen we bevestigen dat we in gesprek zijn om ons aan te sluiten bij het "Memorandum of Understanding (MoU) on the sale of counterfeit goods on the internet", een vrijwillige overeenkomst die mogelijk wordt gemaakt door de Europese Commissie.
Namaak is een industriebrede uitdaging en we geloven dat samenwerking essentieel is om onze gezamenlijke doelen van bescherming van consumenten en rechthebbenden te bevorderen.
Verder voegen we een link toe naar een rapport van Reuters.
We willen je er ook aan herinneren dat veel andere bedrijven onder vergelijkbare procedures vallen, waaronder TikTok, AliExpress, Meta en X."