Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geopolitieke instabiliteit wordt gezien als grootste bedreiging

Helft Europese bedrijven overwegen nieuwe inkooplocaties

Recente geopolitieke gebeurtenissen, zoals oorlogen, burgerlijke onrust en extreme weersomstandigheden, verstoren de ketens aanzienlijk, vooral voor Europese bedrijven. Uit een rapport van A.P. Møller-Mærsk blijkt dat één op de drie bedrijven moeite heeft om aan de benodigde materialen te komen als gevolg van deze uitdagingen. Geopolitieke instabiliteit wordt gezien als de grootste bedreiging: 80% van de bedrijven maakt zich zorgen over de gevolgen hiervan.

Foto: Dreamstime.

Sinds het begin van het decennium in 2020 is het voor bedrijven in Europa en daarbuiten verre van eenvoudig om in de wereld te navigeren. De ongekende wereldwijde impact van de Covid-19 pandemie en het daaruit voortvloeiende beleid was één ding, maar voeg daar de aanhoudende geopolitieke conflicten, extreme weersomstandigheden, blokkades van belangrijke transportroutes en nog veel meer aan toe - en je krijgt een aanzienlijke smeltkroes van uitdagingen voor de keten", aldus het rapport.

Het rapport geeft aan dat 75% van de bedrijven te maken heeft gehad met vertragingen in hun toeleveringsketen, waarbij de helft meldt dat deze verstoringen duurder waren dan verwacht. Ongeveer 20% van de bedrijven heeft het afgelopen jaar meer dan 20 keer te maken gehad met vertraagde zendingen.

Meer dan 1 op de 2 bedrijven overweegt nieuwe inkooplocaties in de nasleep van de verstoringen, en bijna 1 op de 3 daarvan bevindt zich dicht bij of binnen de Europese kusten," staat er te lezen.

In reactie hierop overweegt ongeveer de helft van de Europese bedrijven om hun toeleveringsbronnen te verplaatsen, waarbij Turkije als populair alternatief naar voren komt vanwege de nabijheid en geschoolde arbeidskrachten. Ook Polen wordt genoemd als een haalbare optie.

Bedrijven monitoren hun ketens steeds meer in realtime om snel te kunnen reageren op veranderingen en onderzoeken technologieën voor betere prognoses. Deze onrust biedt bedrijven de kans om te herstructureren en veerkrachtigere ketens te creëren. Mærsk benadrukt de noodzaak van flexibiliteit en paraatheid in een onvoorspelbaar landschap en dringt er bij bedrijven op aan om hun inkoopstrategieën te diversifiëren om duurzaamheid en efficiëntie in hun activiteiten te garanderen.

Klik hier voor toegang tot het volledige rapport.

Publicatiedatum: