"De macro-indicatoren wijzen op een zachte landing, en we voorzien geen recessie in het eurogebied. Bovendien kan de financiële sector tegen een stootje, en komt de inflatie steeds dichter bij het doelcijfer", aldus Klaas Knot tijdens het G30 International Banking Seminar. Hij sprak over de vooruitzichten voor de groei en inflatie in het eurogebied, en over monetair beleid.
Klaas Knot.
Toespraak Klaas Knot bij het G30 International Banking Seminar
Washington, 26 oktober 2024
"Goedemorgen allemaal,
Het is een genoegen om tijdens deze paneldiscussie over de mondiale economische vooruitzichten het perspectief van het eurogebied te presenteren. De laatste PMI-cijfers wijzen op een stabiele wereldwijde groei. Zwakte in de industrie wordt gecompenseerd door sterke groei in de dienstensector.
Economie groeit al twee jaar traag
Zoals te zien is in de linker grafiek, is de economische situatie in het eurogebied minder gunstig dan het wereldwijde gemiddelde. De huidige stemming lijkt een beetje op het weer in Amsterdam in oktober: niet zo slecht als sommigen beweren, maar zeker ook niet geweldig.
De economische groei in het eurogebied is al twee jaar traag. Zoals in de rechter grafiek wordt getoond, is vooral de binnenlandse vraag zwak. Aanvankelijk was dit te verklaren door dalende reële lonen. In de afgelopen twee jaar zijn de lonen echter grotendeels bijgebeend met de prijzen. De vooruitzichten op korte termijn wijzen op een trage groei, terwijl het economische sentiment terughoudend blijft en de spaarquote van huishoudens nog steeds hoger ligt dan vóór de pandemie. Op de langere termijn wordt echter verwacht dat de economie zal aantrekken. Stijgende reële inkomens zullen huishoudens in staat stellen meer te consumeren, en het geleidelijk afnemen van de effecten van het restrictieve monetaire beleid zal de consumptie en investeringen ondersteunen.
Als we inzoomen op de verschillende lidstaten, is het vertrouwen niet overal laag. In bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Griekenland ligt het economisch sentiment aanzienlijk boven het langjarig gemiddelde. De stemming is vooral positief in de dienstensector, die profiteert van de verschuiving van consumptie van goederen naar diensten na de pandemie. Deze groeistimulans is vooral zichtbaar in toerisme en horeca. Ook andere sectoren van de economie presteren relatief goed in deze landen.
Andere landen blijven echter achter. Dit is vooral het geval in Duitsland, waar een combinatie van factoren drukt op de traditioneel sterke industrie. Energie-intensieve productiebedrijven lijden nog steeds onder de hoge energieprijzen. Bovendien kampt de sector met zwakke externe vraag, terwijl de binnenlandse vraag niet groeit vanwege zwakke particuliere consumptie en dalende bedrijfsinvesteringen.
De zwakke binnenlandse groei in het eurogebied is enigszins raadselachtig. Misschien drukken de hoge inflatie van de afgelopen jaren of de politieke polarisatie en geopolitieke spanningen op de stemming van consumenten. Aan de beleidskant kan fiscale onzekerheid hieraan bijdragen, en een aanzienlijke fiscale consolidatie is bijvoorbeeld in Frankrijk noodzakelijk om de overheidsfinanciën weer op de rails te krijgen en deze onzekerheid te verminderen. In lijn met het herziene fiscale kader wordt verwacht dat het begrotingsbeleid in het eurogebied dit jaar en de komende jaren zal worden aangescherpt, omdat de maatregelen ter ondersteuning van energie en inflatie geleidelijk worden afgebouwd. De schuldniveaus zullen echter naar verwachting toenemen, vooral in landen met een hoge schuldenlast.
Dat gezegd hebbende, ben ik van nature een optimist. Laat me dus het zilveren randje belichten. Hoewel macro-economische indicatoren wijzen op een zachte landing, voorzien we geen recessie in het eurogebied. Bovendien is de financiële sector veerkrachtig en komt de inflatie dicht in de buurt van het doel."
Lees hier de complete toespraak.